V Kralupech nad Vltavou hořel sklad firmy Nowaco. Škoda je za 150 milionů korun

19. listopad 2020, aktualizováno

Škoda na ohněm zničené výrobní hale v Kralupech nad Vltavou asi 150 milionů korun. Škoda se týká jak objektu, z jehož výroby vycházejí produkty pod značkou Nowaco, tak technologií. Hala shořela ve čtvrtek a pomáhat museli i hasiči z Prahy.

Oheň vznikl buď kvůli technické závadě nebo objekt někdo úmyslně zapálil. "Následovat budou odborné expertizy," řekla dnes odpoledne ČTK mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Hořelo až do noci

V chladírenské hale se při začátku požáru nevyskytovaly žádné osoby. Oheň zasáhl celou budovu včetně střechy. Hustý černý dým byl vidět zdaleka. V hale bylo uskladněno velké množství obalového materiálu, a proto plameny rychle nabývaly na intenzitě. Hasiči nejdříve vyhlásili druhý poplachový stupeň, později ho kvůli velkému rozsahu požáru zvýšili na třetí ze čtyř možných. Silnice před skladem je uzavřena.

V hale potravinářské firmy bylo uskladněno velké množství obalového materiálu, a proto plameny rychle nabývaly na intenzitě

Středočeským hasičům v rámci mezikrajské výpomoci přijeli s likvidací požáru pomoci i pražští hasiči s výškovou technikou a další podnikové i dobrovolné jednotky. Celou situaci monitoroval dron. Poté, co večer dostali hasiči požár pod kontrolu, sníží velitel zásahu poplachový stupeň na druhý a část zasahujících hasičů se vrátí na základny.

Hasiči celou situaci monitorovali dronem

Podle starosty města Marka Czechmanna (za STAN) při požáru neunikly žádné nebezpečné látky. „Občanům však nyní doporučujeme nevětrat,“ informoval obyvatele Kralup starosta na sociálních sítích. Zplodiny unikající do ovzduší kontrolovali příslušníci Chemické laboratoře Kamenice, nezjistili však žádné nebezpečné hodnoty.

Středočeským hasičům v rámci mezikrajské výpomoci přijeli s likvidací požáru pomoci i pražští hasiči s výškovou technikou
autor: Marie Veselá | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio