V Krkonoších platí druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí, v Jeseníkách třetí

17. únor 2012

V Krkonoších a v Jeseníkách se kvůli dalšímu přívalu sněhu zvýšilo nebezpečí pádu lavin. Horští záchranáři varují návštěvníky hor, aby se nepouštěli nejen do lavinových katastrů, ale i do ostatních míst mimo turisticky značené cesty.

Horská služba ráno vyhlásila v Krkonoších čtvrtý lavinový stupeň z pětibodové škály. Znamená to, že túry jsou velmi omezené a vyžadují expertní posouzení.

„Lidi by se neměli pohybovat ve volném terénu na svazích o sklonech nad 30 stupni. Riziko, že se s nimi sníh uvolní, je tam velké,“ upozornil lavinový specialista Horské služby ve Špindlerově Mlýně Pavel Cingr.

Za posledních dny napadlo podle něj na hřebenech mezi 40 až 70 centimetry nového sněhu. Kvůli větru je místy stlačený do tvrdých desek, které se nespojily se starší pokrývkou, mohou se proto vyskytnou takzvané deskové laviny, některé i velkých rozměrů.

Úplně uzavřená je cesta přes Kotelní jámy, která prochází lavinovým svahem. Horská služba nedoporučuje vzhledem ke špatnému počasí a zavátému tyčovému značení ani hřebenové túry.

Naposledy platil čtvrtý lavinový stupeň v Krkonoších v únoru 2009. Pátý stupeň nebyl nikdy dosažen. Poslední obětí laviny se na konci prosince 2008 stala šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.

Čtěte také

Ve čtvrtek ráno dvě laviny prachového sněhu zavalily silnici z Temného Dolu do Horní Malé Úpy. Stalo se to v lokalitě nad Spáleným Mlýnem a v masách sněhu zůstal zablokovaný autobus.

Jeseníky

V Jeseníkách se dnes zvýšila hrozba lavin na třetí stupeň. Ten je ale podle záchranářů nejzrádnější. Nebezpečné jsou všechny svahy, které mají sklon 35 stupňů a více. Lidé by se měli pohybovat jen po značených trasách.

Místy se vytvořily až metrové závěje, stejně jako v Krkonoších hrozí pád deskových lavin. V nejvyšších moravskoslezských horách stále sněží a většina běžeckých stop není vůbec upravená, proto horská túra nedoporučuje hřebenové túry.

Volný pohyb v přírodě teď vyhledávají především příznivci takzvaného freeridu. Ten je dnes v českých horách velkou módou. Někteří z dobrodruhů ale varování záchranářů podceňují, a lavinové nebezpečí je pro ně dokonce i výzvou.

Horská služba hodlá stupeň lavinového nebezpečí zítra ještě zvýšit. Riziko tedy bude stejně velké jako v Krkonoších.

autoři: Eliška Pilařová , aja , dka , dst , msk
Spustit audio