V kuklách a se samopaly. Razie v punkovém klubu Propast před 25 lety sjednotila subkultury

4. červen 2021

4. května 1996 přerušila rozjetý hardcorový koncert v pražském klubu Propast náhlá razie. Šlo o benefici pro antifašistu, který v sebeobraně zabil neonacistu. Maskované a po zuby ozbrojené policejní jednotky proti návštěvníkům zakročily nevybíravě a incident se propíral v celostátních médiích. Ten večer dnes mnoho pamětníků i odborníků považuje za jeden ze zlomových okamžiků pro pražské subkultury.

Žižkovský klub Propast byl v 90. letech základnou pro punk, ska a reggae scénu, kde pravidelně probíhaly koncerty nebo „pouštěčky“, a dokonce tam fungoval i malý obchůdek s hudbou. „Bylo to takové naše hnízdo,“ vzpomíná tehdejší barman z Propasti Buqičák, dnes známá postava pražské protirasistické skinheadské scény a ostřílený DJ.

Právě pro tuto skinheadskou subkulturu, která miluje reggae, ska nebo soul a opovrhuje rasismem, přiživovaným silně v 90. letech kapelou Orlík, se Propast stala naprosto zásadním místem.

Policie razii paradoxně odůvodnila tím, že se v klubu scházejí neonacisté. Později v médiích vyjádření korigovala, že šlo o drogy. Pražská scéna se po razii v Propasti začala víc organizovat, potvrzuje to i politolog Jan Charvát z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Podle něj byla symbolickým začátkem organizovaného antirasismu v Česku.

Pro pankáče a skinheady totiž zásah byl vyvrcholením porevoluční šikany od policie, která naopak proti eskalující vlně rasistického násilí zakročovala velmi vlažně. Na stranu protirasistických subkultur se tehdy postavilo i Hnutí občanské solidarity a tolerance, vycházející z disidentských kruhů. Kauza byla tak medializovaná, že se dostala i na titulky novin a otřásla židlemi policejních funkcionářů.

Co klub Propast znamenal pro pražské subkultury a jak se na něj vzpomíná dnes? Jak veřejnost v 90. letech vnímala skinheady? Jak se v posledních 30 letech proměnil pohled policie na subkultury? Poslechněte si Špínu s pamětníkem Propasti Buqičákem a politologem Janem Charvátem.

autoři: Judita Císařová , Honza Šamánek , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.