V Kyjevě se kvůli raketovému útoku na Mariupol sejde bezpečnostní rada státu

25. leden 2015

Ukrajinský prezident Petro Porošenko svolal na dnešek mimořádné zasedání bezpečnostní rady státu. Důvodem je raketový útok na Mariupol, který si vyžádal 30 mrtvých a přes 100 zraněných. Podle předběžných závěrů monitorovací mise OBSE byly rakety GRAD a URAGAN odpáleny z pozic proruských separatistů.

Prezident Porošenko v televizním projevu označil ostřelování Mariupolu za teroristický útok.

„Na neděli jsem svolal mimořádné jednání bezpečnostní rady státu. Tam probereme návrhy, jak uklidnit situaci a zajistit na Ukrajině mír. Ale zlo musí být stoprocentně potrestáno. Budeme také usilovat o další schůzku v ženevském formátu za účasti Spojených států, Evropské unie, Ruska a Ukrajiny,“ řekl.

Ukrajinská rozvědka zachytila telefonickou konverzaci dvou příslušníků, zřejmě velitelů, jednotek proruských povstalců. Domlouvali si útok na kontrolní stanoviště ukrajinských sil a východní předměstí Mariupole zastavěné devítipatrovými paneláky.

Vůdce doněckých separatistů Alexandr Zacharčenko po tragickém ostřelování prohlásil, že šlo o omyl ukrajinských vojsk, která se teď snaží svalit vinu na povstalce.

Štáb takzvané protiteroristické operace upozornil, že Rusko připravuje provokaci, aby mělo důvod oficiálně vyslat na Ukrajinu svá vojska.

Bombardování Mariupolu už odsoudila Evropská unie.

autoři: mdo , sed
Spustit audio