V lese jsme na návštěvě, měli bychom být ohleduplní, vyzývá jednatel olomouckého Okresního mysliveckého spolku

11. duben 2022

Především využívat turistické stezky a nechodit mimo ně do zarostlých a hustých lokalit, kde má zvěř možnost se schovávat. „Samozřejmě nedělat hluk, který ji stresuje,“ radí Jiří Zbořil, jednatel olomouckého Okresního mysliveckého spolku.

V jarním období je znovu potřeba zopakovat, že na mláďata se nesahá. Můžou vypadat opuštěně, ale nejsou. Matka je určitě v dosahu. „Savci mají vytříbený čich, takže pokud na mládě přenesu lidský pach, matka je opustí,“ říká Jiří Zbořil. Něco jiného platí u ptáků, kde je dobré vypadlá mláďata umístit co nejrychleji zpátky do hnízda.

„Savci mají vytříbený čich, takže pokud na mládě přenesu lidský pach, matka je opustí.“


Jiří Zbořil, jednatel olomouckého Okresního mysliveckého spolku

Největším rizikem pro člověka nebo psa je černá zvěř, která velmi aktivně a agresivně brání svá mláďata. Bachyně váží od 50 do 150 kilogramů. Při kontaktu je podle Jiřího Zbořila určitě zbytečné panikařit, křičet a zvedat ruce. Naopak pokud možno v klidu odejít, nebo se schovat za strom.

Co máme dělat, pokud najdeme v lese uhynulé zvíře, zajímalo jednoho z posluchačů. „Mršina jednak zapáchá, ale taky se z ní můžou šířit různé choroby,“ říká Jiří Zbořil a radí proto kontaktovat myslivce, případně mysliveckou jednotu.

Čemu všemu bychom se měli vyvarovat, pokud půjdeme na procházku do lesa? Poslechněte si celé povídání s Jiřím Zbořim v Dobré radě Českého rozhlasu Olomouc.

autor: voj
Spustit audio