V Maroku je hodně společenských tříd a velké rozdíly mezi nimi. Fotbal ale všechny spojuje dohromady, říká lektorka Maruškinová

Speciál Radiožurnálu Sport k světovému šampionátu ve fotbale každý den nabízí rozhovory se zajímavými hosty i z nefotbalového prostředí. Jedním z nich byla i lektorka Katarína Maruškinová, která už devět let žije v druhém největším městě Maroka ve Fesu. Jak úspěšné putování šampionátem v podání Maroka ovlivňuje život ve městě? Jsou plné i kavárny, kde se nepodává alkohol? Zajímají se o fotbal i ženy? Poslechněte si zajímavý rozhovor.

Maročané od třetí hodiny odpolední zaplňují kavárny, kde sledují fotbalová utkání a nemusí se jednat přímo o zápasy Maroka. Vzhledem k tomu, že se fotbalistům zatím daří výborně, tak se mnohdy v ulicích slaví do půlnoci a i po půlnoci jsou vidět lidé, kteří oslavují úspěch týmu,“ přibližuje atmosféru přímo v Maroku Katarína Maruškinová.

Jsou sportovci z Maroka spíše individualisté nebo naopak týmovější hráči?

„Podobně jako ve společnosti, tak je to hodně týmové. V Maroku je hodně společenských tříd a velké rozdíly mezi nimi. Fotbal ale všechny spojuje dohromady. Populace i profesionální sportovci jsou zaměřeni na společné dobro,“ potvrzuje Maruškinová.

Čtěte také

Fotbalisté Maroka ve čtvrtfinále mistrovství světa v Kataru překvapivě porazili favorizované Portugalsko 1:0 a jako první africký tým v historii postoupili mezi nejlepší čtyřku světového šampionátu. Utkání v Dauhá rozhodl útočník Júsuf Nasjrí ve 42. minutě. Maročané protáhli sérii bez porážky na 12 zápasů. Ve středu si zahrají o účast ve finále proti Francii.

Spustit audio

Související