V medu od Včelpa objevila inspekce zakázaná antibiotika

19. listopad 2015

V medech od společnosti Včelpo objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce antibiotika, která se v EU nesmí podávat zvířatům. Dávky by neměly být nebezpečné pro lidi, výrobky ale byly staženy. Na mimořádné tiskové konferenci to oznámil ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. Antibiotika se zatím prokázala u dvou šarží Dědečkova medu květového a u Medu květového Včelpo. Tyto potraviny se prodávaly v řetězci Kaufland.

Inspektoři v laboratořích odhalili léčiva chloramfenikol, streptomycin, sulfonamidy a nitrofurany, kterými se léčí například včelí mor nebo včelí hniloba.

Podle ředitele odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví ze Státní veterinární správy Jana Váňi se ale spotřebitelé nemusí bát o své zdraví:

„Pro lidi množství těchto látek, které bylo detekováno, akutně nebezpečné není. Samozřejmě při dlouhodobé spotřebě by ale k nějakému poškození zdraví dojít mohlo.“

Antibiotika se do medu dostala nejspíš z příměsi zahraničního medu. S největší pravděpodobností tak společnost Včelpo smíchala med s tím z Číny nebo Ukrajiny, kde se tyto látky zvířatům podávat můžou.

Společnost Včelpo tak teď nečelí jen podezření z prodeje nebezpečné potraviny, ale i falšování, protože medy nesly označení, že jde o český med. Stát už těmto medům odebírá značky kvality.

Problémy již dříve

Podle šéfa SZPI Martina Klanici je problematických šarží medu více, výsledky u nich ale ještě nejsou potvrzené.

Inkriminované šarže byly o hmotnostech 900 gramů, Dědečkův med měl minimální dobu trvanlivosti do 11. srpna 2018, druhá šarže do 21. srpna 2018.

Antibiotika objevila Státní veterinární správa i v medech, které se daly koupit v řetězcích COOP, Globus a Kaufland. Šlo o výrobky s označením Dědečkův med a Med květový lesní, také od Včelpa.


Med patří mezi nejčastěji padělanou potravinu v Česku. Jen letos testům inspektorů nevyhovělo 42 odebraných vzorků, za celý loňský rok byl počet závadných vzorků 72.

„Použili jsme právní kvalifikaci ‚potravina nevhodná k lidské spotřebě‘, tedy nebezpečná. Maximální výše pokuty je 50 milionů korun. Ovšem nepředpokládám, že bychom se pohybovali v těchto výších. V tuto chvíli nelze říci, jaká ta pokuta bude,“ říká Klanica.

Včelpo vlastní Český svaz včelařů, který ministerstvo podporuje dotacemi. O jejich krácení podle Jurečky nepřemýšlí.

Problémy s medy mělo Včelpo i dříve, inspekce v nich objevila nejspíš zahraniční pylová zrna. Firma trvala na českém původu potraviny.

Český svaz včelařů nyní čeká sjezd, kde se bude problematika řešit. Snaží se také zjistit, kteří dodavatelé mu med s antibiotiky poskytli. "Do úplného vyšetření došlo ke zmrazení veškeré spolupráce s dodavateli dotčených medů," uvedl svaz na svých webových stránkách.

Reakci firmy Včelpo se Českému rozhlasu nepodařilo zjistit.

autoři: ČRo , bkl | zdroj: ČTK
Spustit audio