V mezinárodní soutěži robotických vozítek zvítězili plzeňští studenti

9. březen 2023 21:28, aktualizováno

Jízdy s robotickým vozítkem na čas absolvovali studenti na mezinárodní soutěži Robo-vozítko Plzeň 2023. Ovládli ji místní studenti.

Mezinárodní akce se v Plzni konala už poněkolikáté a účastnily se jí studentské týmy ze Slovenska, Chorvatska, Německa i Číny, letos jich bylo celkem šestnáct. Své zástupce mělo samozřejmě také Střední odborné učiliště elektrotechnické v Plzni, které soutěž pořádá ve spolupráci s Plzeňským krajem, Západočeskou univerzitou a Techmania Science Center.

Vozítko týmu Středního odborného učiliště elektrotechnického Plzeň

Soutěžní týmy musely samy zkonstruovat robotické vozítko, poté ho odprezentovat v anglickém jazyce a projet s ním v co nejkratší době určenou dráhu, zatímco vozítko má na sobě naložený kelímek s vodou. Na dráze byl k vidění žlutý náklaďák s vyklápěcí korbou, zelený džíp nebo šedé vesmírné auto. „Úroveň soutěžících se neustále zvedá, ať už co se týče technických řešení, tak prezentace v anglickém jazyce. Máme z toho velkou radost,“ uvedl za organizátory Bohumír Sobotka.

Zatímco loni ovládli soutěž studenti z chorvatského Daruvaru, v letošním roce se vítězi technického klání stali Jakub Maštalíř a Lukáš Veselý z Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy elektrotechnické v Plzni. Gratulujeme!

autoři: Martina Klímová , abk | zdroje: Český rozhlas Plzeň , Magistrát města Plzně
Spustit audio