V Mezné shořely tři domy, ale obec mohla být vymazána ze světa, chválí hasiče starosta Hřenska

1. srpen 2022

Hasiči v Českém Švýcarsku povolaly další posily do boje s požárem v NP České Švýcarsko. O víkendu jich tam zasahovalo skoro 800. Plameny v okolí Hřenska stále nemají plně pod kontrolou. I když se jim podařilo zmenšit plochu zásahu asi o pětinu, stále hoří přibližně na deseti kilometrech čtverečních. Hasiči také zasahují v soutěskách za Hřenskem. Podle nezávislého starosty obce Hřensko Zdeňka Pánka není rozsah škod ještě možné odhadnout.

Jste s evakuovanými lidmi z Hřenska v kontaktu? Jak to prožívají?

Čtěte také

Evakuace proběhla v naprostém pořádku, žádné negativní signály nemáme. Starostu jsem dělal v roce 2002, kdy byla povodeň. My na takové události jsme malinko zvyklí ve Hřensku. Nepříjemné bylo to, že ve Hřensku se museli evakuovat v noci, zatímco na Mezné v odpoledních hodinách.

Vy sám žijete v Mezné, kde plameny napáchaly asi největší škody na domech. Už víte přesný rozsah škod, kolik budou stát opravy a jak dlouho budou trvat?

To je velká neznámá, mapuji následky. Špatné je to, že nám shořely tři domy a když jsem se díval na okolí, tak Mezná měla velikánské štěstí, že neshořely další domy, protože hasiči svojí aktivní činnosti prakticky zabránili tomu, že Mezná mohla být skutečně vymazána ze světa. Pokud jde samotný rozsah škod, to neznáme, musejí přijít odborníci, znalci, a teprve poté budeme moci vytipovat, jaká škoda skutečně vznikla.

Kdy by mohly být přístupné soutěsky pro turisty? A jak mohou pomáhat dobrovolníci? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související