V mladých lidech dřímá ohromná síla. A když se pro něco nadchnou, jsou vděční za podporu dospělých

17. listopad 2022

Bc. et Bc Kateřina Paterová a doc. Ing. Bc. Hana Tomášková, Ph.D. získaly mimořádné ocenění Univerzity Hradec Králové. Ve státní svátek, v Den boje za demokracii a svobodu, je k rozhlasovému mikrofonu pozvala moderátorka Pavla Kindernayová.

Dvě úspěšné ženy. Jedna tlumočnice a druhá expertka na matematiku a umělou inteligenci. Znalost světových jazyků je pro ně už samozřejmostí. Připomínáme si 17. listopad, Den boje za demokracii a svobodu a také Mezinárodní den studentstva. Možnosti mladých lidí v roce 1939 a také v roce 1989 byly ale úplně jiné.

Čtěte také

Myslíte si, že byste v oné předchozí době dokázaly také uspět?
Hana Tomášková: To je otázka. Já se obávám, že se svojí náturou bych asi neuspěla. Jsem příliš drzá a říkám, co si myslím. Tak se bojím, že bych se v těch dobách asi nedokázala prosadit.
Kateřina Paterová: Těžko říct. Já opravdu nevím, jak bych byla v onu dobu vhodnou a vzornou studentkou. Složitě se to posuzuje. Nedokáži si to úplně představit a nedovolím si říct, že bych byla tak moc odvážná, abych dokázala veřejně projevovat nesouhlas.

Přemýšlíte o 17. listopadu? Protože tohle datum opravdu rezonuje v mnoha z nás.
Hana Tomášková: Přemýšlím o tom. A čím více se setkávám se studenty, tím víc si uvědomuji, jaká ohromná síla se v mladých lidech ukrývá, když se pro něco nadchnou. A jak jsou vděční za jakoukoliv podporu. Že mohou s někým diskutovat a mohou svoji energii někam směřovat. V těchto dnech vzpomínám na všechny dny, kdy se studenty debatujeme a diskutujeme.
Kateřina Paterová: Já asi pojedu do Prahy a ráda bych se šla podívat na Václavské náměstí nebo na Národní třídu.

Čtěte také

Je zajímavé, že dnes přišly dvě oceněné ženy z akademického prostředí. A uspěly v oborech, ve kterých dominují muži. Jste si toho vědomy?
Hana Tomášková: V mém oboru je to volnější, řekla bych, že tam to není až tak genderově náročné. Tam jde o to, najít nějakou myšlenku, tu prosadit a ukázat světu. A je zcela jedno z jaké hlavy vzejde.
Kateřina Paterová: V tlumočení se to také vyvažuje. Mám zkušenost z Univerzity Hradec Králové, že u německého jazyka to jsou spíše ženy, u anglického jazyky je to namíchané, tak půl na půl.

Pohlaví už tedy dnes nehraje žádnou roli na cestě k úspěchu?
Hana Tomášková: Asi ne. Hraje potom roli, když přijde mateřství. To ženu trošičku přibrzdí, ale jinak jsou podmínky nastaveny pro všechny k úspěchu.

Chcete se dozvědět v čem Hana a Kateřina vynikají? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Související