V Moravské Třebové otevřeli novou nemocnici následné péče

30. červen 2022 11:30

V Moravské Třebové mají novou nemocnici následné péče. Stojí na pozemku, kde bylo dříve dětské oddělení.  Součástí prostor je i zázemí pro Zdravotnickou záchrannou službu.

Nová nemocnice následné péče má tři oddělení s 90 lůžky, moderně vybavenou rehabilitaci a další nezbytné zázemí, které je důležité pro chod zdravotnického zařízení. „Všechny pokoje jsou prosvětlené. Většina pokojů je dvoulůžkových, jsou tady i jednolůžkové pokoje, dva čtyřlůžkové pro speciálnější péči a většina těch pokojů má vlastní sociální zázemí,“ informoval při prohlídce lůžkové části ředitel Pavel Havíř.

Rehabilitace i dětská tělocvična

Součástí nové nemocnice je také moderní rehabilitační centrum. „Máme tady čtyři individuální tělocvičny, ambulanci připravenou pro lékaře,“ popsala vedoucí fyzioterapeutka Dagmar Netolická. Součástí rehabilitačního oddělení je i dětská tělocvična a prostor pro skupinové cvičení.

Nádvoří nové nemocnice následné péče v Moravské Třebové

„Je to podobné polohovací fyzioterapeutické lehátko, žebřiny, stojan na cvičební míče včetně přístrojů. Máme sedm fyzioterapeutů a tři zdravotní sestřičky, takže se tady za den může pohybovat až 100 lidí,“ dodala Netolická.

Záchranáři se nastěhují v srpnu

Zatímco provoz lůžkové části, rehabilitace i kuchyně v nemocnici už začíná, záchranáři se do nových prostor nastěhují až v srpnu. „A se všechno dovybaví, dostaneme všechna povolení k provozu záchranné služby, tak potom na začátku srpna se budeme stěhovat,“ vysvětlil důvody ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Igor Paar.

Výstavba nové nemocnice následné péče trvala dva roky, Pardubický kraj za ní zaplatil 393 milionů, včetně nového vybavení, které stálo 45 milionů. První pacienti se do nemocnice přestěhují v neděli 3. července.

Spustit audio

Související