V mrazivých dnech vánoční hvězdu a další pokojovky na cestu domů dobře zabalte

23. prosinec 2022

Pokud je venku mráz, dobře se o rostliny před cestou domů z obchodu postarejte, aby neprochladly. Platí to především pro citlivou vánoční hvězdu. Zabalte ji do více vrstev novin nebo papíru, klidně si na ni do květinářství přineste chladicí tašku. Nebo izotermickou fólii z „prošlé“ lékárničky, kterých beztak v autě pár vozíte. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Rostliny přenášejte rychle, nenechávejte je dlouho venku nebo ve studeném autě. Doma s jejich rozbalením nespěchejte. V papírovém obalu musí takzvaně přijít k sobě. Jinak vánoční hvězda opadá, bramboříkům měknou a hnijí stonky květů i listů, orchideje mohou dopadnout obdobně. Stává se, že ‚zachlazené‘ rostliny se po zimní sezoně nevzpamatují a postupně odejdou.

Vánoční hvězda zdobí slavnostně prostřený stůl

Mé oblíbené bramboříky nebo kamélie, azalky, které patřívaly a zase patří k vánočním svátkům, jsou na tom lépe. Dříve mívaly místo mezi špaletovými okny. Nic se jim nestalo, ani když venkovní teplota klesla lehce pod nulu. Bramboříky navíc, a to si málokdo uvědomuje, decentně voní. Jejich květy si můžete dát také do vázy. Odtrhávají se od hlízky, po utržení se naříznou asi 2 až 3 centimetry odspodu tak, že řez stvol rozdělí na polovinu. Tím se zvětší plocha pro sání vody a květy ve váze nevadnou, lépe drží a jemně voní.

A ještě pár dobrých rad na závěr. Stává se, že rostlinám, které jsme koupili, žloutnou listy. Na vině je nedostatek živin, nízká vzdušná vlhkost, málo světla. Nebo že opadávají, to když se jim snažíme dát vody do podmisek, kolik se jen vejde, a jejich kořeny pak trpí nedostatkem vzduchu. Co pomůže napravit škody? Pár dnů v nižší teplotě, rozumná zálivka a přihnojení. A jak omezit výpar z listů rostlin s jemným listem nebo jehlicemi? Zkuste ošetřit listy olejovými preparáty, takzvaným leskem na listy.“

Další tipy si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související