V muzeu jižního Plzeňska vystavují tradiční i netradiční vánoční stromky a ozdoby

17. prosinec 2018 09:44

Výstava nazvaná „Kouzlo vánočního stromu“ nabízí i dobové pohlednice s vánoční tématikou. Po celém zámku Hradiště v Blovicích pak můžou návštěvníci vidět hned několik ozdobených stromků.

„Možná si myslíme, že umělý strom je výdobytek naší moderní doby, ale není tomu tak. Objevovaly se už v druhém polovině 19. století v Německu, odkud přišla tato tradice i k nám. Vyráběly se třeba ze dřeva, z papíru, někde byly i kovové. Zajímavým exponátem je i stromeček vyrobený z husího peří,“ uvedla ředitelka muzea Radka Křížková Červená.

Ke stromečku neodmyslitelně patří také ozdoby a ani ty samozřejmě na výstavě nechybí. K vidění je třeba vánoční ozdoba s hákovým křížem nebo stojánek na stromeček v podobě Dědy Mráze s velkou nůší, a mnoho dalších neobvyklých dekorací a ozdob.

„Myslím, že svým způsobem jsou zajímavé všechny vystavené ozdoby, které tu máme. Starší návštěvníci tu najdou ty, které znají například ze svého dětství nebo co viděli u svých prarodičů. Jsou tu korálkové ozdoby z 20. let 20. století, ozdoby z 30. let či tradiční foukané skleněné ozdoby, které dobře známe a které je možné i dnes zakoupit. Potom tu najdeme třeba papírové ozdoby, ozdoby z paličkované krajky nebo vaty a mnohé další,“ popsala Radka Křížková Červená.

O klasiku byl a je velký zájem

Dalšími exponáty výstavy jsou třeba skřipce na svíčky nebo různé ukázky elektrického osvětlení, a to od 30. let 20. století až po novější.

„Jen pro zajímavost ve 30. letech 20. století se z České republiky vyváželo několik desítek tun vánočních ozdob na zahraniční trhy. K odběratelům patřilo Švýcarsko, Francie nebo Spojené státy americké. I dnes tam kde pokračuje výroba skleněných foukaných vánočních ozdob, jsou tyto destinace největšími odběrateli také v současné době,“ dodala Radka Křížková Červená.

Vánoční stromečky se většinou v rodinách odstrojují do Tří králů, v zámku Hradiště se budou z vánoční atmosféry radovat o trochu déle. „Letos tuto tradici porušíme a celá vánoční výzdoba zámku Hradiště bude ukončená 19. ledna. Máme speciální vánoční otevírací dobu, a to každý den včetně pondělí. Zavřeno bude jen o vánočních svátcích a na Silvestra. Od nového roku najíždíme opět na standardní otevírací dobu,“ uzavřela Radka Křížková Červená.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio