V Muzeu východních Čech v Hradci Králové byla zahájena výstava ke stoletému rozhlasovému výročí

19. květen 2023 07:58

Ve čtvrtek 18. června 2023 to bylo přesně 100 let od prvního rozhlasového vysílání. Při této příležitosti byla v Muzeu východních Čech v Hradci Králové slavnostně zahájena výstava s názvem Sto let je jen začátek.  Prohlédnout si na ní můžete historické rozhlasové fotografie - některé z nich doplněné i zvukovými ukázkami. 

Uvidíte také rozhlasovou techniku - například staré desetikilové nahrávací zařízení, které nosili reportéři v brašně na rameni. Na vernisáži natáčela redaktorka Jana Kudyvejsová s mikrofonem, který dnes váží 297 gramů. Což si doma ověřila na kuchyňské váze.

Čtěte také

Při zahájení výstavy promluvil ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice Jiří Kánský a také vedoucí marketingu Českého rozhlasu Hradec Králové Tomáš Peterka. Návštěvníky vernisáže pozdravil, alespoň na dálku z Prahy, i ředitel hradeckého muzea Petr Grulich.

Rozhlasovou výstavu v Muzeu východních Čech v Hradci Králové si můžete prohlédnout až do 25. června. A můžete třeba rovnou dnes, když za námi přijdete, protože právě z muzea bude vedoucí programu Českého rozhlasu Hradec Králové Lada Klokočníková vysílat dnešní dopolední Habaděj od 9 do 12 hodin.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související