V Němčicích volby nebudou. Nikdo tu nechce dělat starostu

21. září 2018 07:07

Celkem 100 lidí žije v Němčicích na Strakonicku a nikdo z nich nechce být po komunálních volbách starostou. V obci proto ani nepodali kandidátku. Němčice tak jsou jednou z devíti obcí v celém Česku, kde se v pátek 5. října a v sobotu 6. října neotevře volební místnost.

„Mám tři důvody, proč jsem skončil. Jednak jsem unavený, protože dělat tu práci při zaměstnání je obtížné. Druhým důvodem je ta byrokracie, najednou zjistíte, že spousta věcí, co děláte, obci nic nepřináší. Třetím důvodem je nezájem lidí o veřejné dění, v podstatě děláte něco a lidi to nezajímá,“ vysvětluje současný starosta Petr Vastl.

O tom, že by se do čela obce postavil i v dalším volebním období, nechce ani slyšet. „Já nechci dělat starostu. Jsem ochoten kandidovat jako zastupitel, ale dělat starostu je pro mě moc velká zátěž,“ dodává.

Vypadá to, že podobně na tom jsou i další obyvatelé Němčic. Patří mezi ně i Zdeněk Kuneš. „To nikdo dělat nechce. Já bych nemohl, jsem od rána do večera furt v práci, není na to čas a ti úředníci, hromady lejster, to je strašné,“ říká.

Obec už podle starosty Petra Vastla má svého správce, kterého jí přidělilo ministerstvo vnitra. Jeho úkolem bude přivést obec k náhradním volbám, které by mohly být zhruba za tři měsíce. Podmínkou ale je, že v Němčicích budou mít lidé koho volit.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související