V nemocnicích zůstávají jen nadšenci. 10% zvýšení platů nic nezmění, myslí si Pavel Pafko

Přednosta FN Motol Pavel Pafko zorganizoval dotazníkovou akci, spolu s kolegy rozeslal všem primářům chirurgických lůžkových oddělení dotazník týkající se zajištění provozu v souladu se zákoníkem práce.

„Lůžkových oddělení je 145, ale dostali jsme odpověď od 60,“ informuje Pavel Pafko. Důvod je podle něj jednoduchý – primáři mají strach, vědí, že realita je v rozporu se zákonem. „94 % oddělení není schopno zajistit provoz v souladu se zákoníkem práce,“ zdůrazňuje.

Lékaři často za rok napracují tisíc přesčasových hodin, jenže zákon jich povoluje 416. „Vytváříme Potěmkinovy vesnice,“ varuje Pavel Pafko s tím, že úřady práce se tímto problémem nezabývají, byť o něm vědí.

Řešení vidí v restrukturalizaci lůžkového fondu. „Bude třeba centralizovat personál a prostředky na techniku, která je čím dál dražší,“ domnívá se. „Nepochybně i vy, pokud byste měla závažnější problém, byste klidně jela o 20 kilometrů dál, když budete vědět, že se tam vaším problémem bude zabývat a bude mít dostatečné vybavení,“ obrací se k moderátorce Karolíně Koubové.

10% zvýšení platů, které avizovala vládní koalice, podle Pavla Pafka lékaře v českých nemocnicích neudrží. Po atestaci podle něj zůstávají v nemocnicích jen nadšenci. V ambulantním provozu si totiž lékaři vydělají stejné peníze, a to navíc bez přesčasových a víkendových služeb.

Nemocnice se také potýkají s nedostatkem sester. „Zavírají se oddělení nejen pro nedostatek lékařů, ale také sester,“ potvrzuje Pavel Pafko. Z jakého důvodu? I to jste mohli slyšet na Radiožurnálu po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio