V Nýrsku se otevřelo oblíbené venkovní kluziště. Aktuální mráz pomáhá

14. prosinec 2022 21:04, aktualizováno

Obyvatelé Nýrska na Klatovsku se dočkali otevření populárního veřejného kluziště. Se zahájením provozu město kvůli úsporám počkalo až na mrazivé dny.

Venku nyní mrzne, až praští, a to pro občany města Nýrsko znamená jediné – mohou si jít konečně zabruslit na místní venkovní kluziště. Díky aktuálním mrazům město dokonce prozatím mohlo upustit i od jednoho plánovaného úsporného opatření. „Hledáme neustále způsoby, jak co nejvíce ušetřit. Otevření kluziště jsme proto posunuli zhruba o dva týdny oproti původnímu termínu. Aktuální nízké teploty nám s provozem hodně pomáhají, díky nim jsme prozatím ustoupili od plánovaného zkrácení provozní doby. Uvidíme ale, jak se bude počasí vyvíjet dál,“ říká starosta Nýrska Miloslav Rubáš.

Pro údržbu kluziště jsou ideální teploty pod bodem mrazu a slunečné počasí. Vadí naopak déšť, vzhledem k tomu, že prostor není zastřešený, a také vítr. Jak vysvětluje vedoucí sportovišť Martin Šmíd, vždy po zrolbování se na plochu nalije voda, a pokud následně zafouká vítr, začnou se tvořit vlny a led pak není rovný.

I přes navýšení cen je o bruslení velký zájem

Veřejné bruslení zůstává na kluzišti, stejně jako v minulých letech, zdarma. Volný vstup mají v dopoledních hodinách také školy. Změnily se ale ceny za pronájem celé ledové plochy, oproti loňsku došlo ke zdražení o 10 procent a není vyloučeno další navýšení v závislosti na výdajích za energie. I přesto je o rezervaci kluziště velký zájem, návštěvníci si zamlouvají termíny už od podzimu.

Nýrské kluziště bude za příznivého počasí otevřeno zatím každý den kromě 25. prosince a 1. ledna. Rozpis veřejného bruslení a další informace jsou zveřejněné na webu www.sportoviste-nyrsko.cz.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio