V olomoucké Pevnosti poznání jsou k vidění nejvzácnější herbáře ze sbírek olomoucké vědecké knihovny

5. říjen 2021

Netradiční procházku historií zahrady plné rostlin připravili pracovníci olomoucké vědecké knihovny a interaktivního muzea Pevnost poznání. Lidé si v něm můžou prohlédnout výstavu vzácných herbářů ze sbírek knihovny nebo si vyrobit svůj vlastní herbář. Unikátní expozice potrvá do 27. října.

Expozice herbářů

S historičkou Vědecké knihovny Petrou Kubíčkovou se nakláním nad vitrínou s rozevřeným objemným herbářem s krásnými ilustracemi. „Ilustrace, která se nabízí, je mák zahradní, který je precizně vyveden. Návštěvník si může přečíst popisku a samozřejmě to, o jakou knihu z jakého roku se jedná. Každý si vzpomene, že se o tom učil, ale málokdo ho viděl. Máme i prvotisk z roku 1485, ale to je taková vzácnost, že by nebylo úplně vhodné ho vystavit,“ přiblížila Kubíčková.

Návštěvníci v Pevnosti poznání uvidí medicínské tisky s kapitolami o léčivých rostlinách, herbáře nebo bylináře, seznamy a atlasy rostlin od 15. století až po současnost. Další informace najdou zájemci na barevných panelech. Právě ilustrace dělají z herbářů atraktivní publikace i z výtvarné stránky, „Určitě známé je jméno Josefa Mánesa. Jeho botanické kresby vyšly tiskem až ve 20. století. On je pořídil v druhé polovině 19. století, například když pobýval v Čechách pod Kosířem. Další slavné jméno je Karel Svolinský, rodák ze Svatého Kopečka,“ doplňuje Petra Kubíčková, i když podle ní v českém prostředí neexistuje shrnující publikace o vývoji botanické kresby.

Jako raritu Petra Kubíčková ukazuje herbář se sušenými rostlinami. Herbáře nejsou ale jen knihy s ilustracemi. Zvláštní formou jsou jednolistové exponáty v další z vitrín. Jejich cena vyrazí dech.

Tomáš Arnold z historické sekce doplňuje, čím mimo jiné přispěje popularizační vědecké centrum Pevnost poznání. „Budeme tu dělat interaktivní program, kdy si návštěvníci budou moci vyzkoušet bylinky, budou si moct vytvořit vlastní mastičku i tisk rostliny,“ doplnil Arnold.

K vidění bude i část unikátní sbírky šištic jehličnanů z olomoucké přírodovědecké fakulty. Jejím pokladem je největší šiška na světě ze severoamerického druhu borovice, tu si můžou návštěvníci i potěžkat přímo na místě. Tato nezralá šiška může vážit až tři kilogramy.

autor: bam
Spustit audio