V Olomouckém kraji přibylo lidí závislých na hazardních hrách. Pomoct se jim snaží organizace Podané ruce

8. listopad 2022 15:20

Až čtyři roky může hazardnímu hráči trvat, než se začne se svojí závislostí léčit. A až osm let blízkým hráče může jeho závislost nepříznivě ovlivňovat. Tvrdí to pracovníci olomoucké organizace Podané ruce, kteří se snaží gamblerům pomoct. Nedávno v té souvislosti spustili celostátní helplinku.

„Dlouhodobě v České republice platí, že je zhruba to jedno procento patologických hráčů, což odpovídá přibližně 100 tisícům hráčů,“ říká David Bezdomnikov, zástupce ředitele v olomoucké pobočce organizace Podané ruce o hráčích na automatech, ale také v online prostředí.

V minulém roce v poradnách Podaných rukou v kraji těchto klientů přibylo. „A v letošním roce trend pokračuje. Pořád převládají hry na automatech, ale dalo by se říct, že už jenom mírně vedou nad kurzovým sázením, které zažívá v posledních letech obrovský boom. V 90 procentech to jsou muži. Dá se tedy říct, že gambling je spíše mužská záležitost,“ dodává Bezdomnikov.

„Pořád převládají hry na automatech, ale dalo by se říct, že už jenom mírně vedou nad kurzovým sázením.“
David Bezdomnikov, zástupce ředitele v olomoucké pobočce organizace Podané ruce

Hazardním hráčům a jejich blízkým má nově pomoci telefonická helplinka, kterou pracovníci Podaných rukou spustili před pár měsíci a která má centrálu v Olomouci. „Telefonní číslo je 777 477 877. Je tam symbolika. Čtyřka značí, že v průměru trvá čtyři roky, než se člověk dostane do léčby poté, co zjistí, že má problémy s hazardem. Osmička symbolizuje, že až osm blízkých osob je ovlivněno hraním hazardních her toho daného člověka,“ popisuje vedoucí centrály helplinky Jana Dominika Šatánková.

Právě blízcí hazardních hráčů se na telefonickou linku podle Šatánkové obrací o něco častěji, většinou chtějí poradit, jak se situací naložit, jak závislému pomoci. Odpovědi na tyto otázky mohou najít i díky akci Týden zodpovědného hraní. „Můžou zavítat na naše webináře, které pořádáme. Máme jich tento týden několik. Ale pokud by chtěli opravdu vidět naše pracovníky naživo, tak už tento čtvrtek od 17 hodin v divadle na cucky máme komponovaný podvečer, který se věnuje právě hraní, ať už z hlediska primární prevence, tak i terapie a léčby,“ přibližuje David Bezdomnikov.

Po celý týden je navíc 24 hodin denně v provozu zmíněná telefonická linka pomoci, která jindy funguje od 8 do 16:30.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio