V Opavě přibývá zelených zastávek – střechy mají pokryté rostlinami

9. květen 2022

Vypadají jako obyčejné zastávky hromadné dopravy, ale obyčejné nejsou. Celou střechu mají pokrytou odolnými rostlinami. Tak to vypadá v Opavě, která patří k průkopníkům takzvaných zelených zastávek. Cílem je zpříjemnit lidem čekání na trolejbus v horkých dnech, ale nejenom to.

Jsme na kraji Opavy ve směru na Olomouc, zdola není vidět téměř nic, ale přesto je celá střecha jedním velkým zeleným kobercem. Zastávka má okapy a svody, ale spíš jenom symbolicky. „Protože veškerá voda, která spadne na střechu této zastávky, by měla být akumulována v té zelené střeše,“ popisuje jednu ze šesti takto už upravených zastávek náměstek primátora Michal Jedlička (KDU-ČSL).

„Je to v podstatě takové klimatické adaptační opatření v našem městě, které jsme se rozhodli aplikovat na základě strategického plánu. Je přínosem pro okolí v betonové zástavbě – chladí bezprostřední okolí, pohlcuje prach a zejména pomáhá v horkých letních dnech,“ vyjmenovává přednosti zelených zastávek Jedlička.

Nahoře na zastávce rostou různé druhy sukulentních rozchodníků, vydrží i extrémní počasí. „Ta zelená střecha by měla být navržena tak, aby vydržela bez jakékoli údržby. Jednou za rok se třeba doplní rostlinka, ale nemusí se o to nějak pečovat,“ dodává náměstek.

Letos v Opavě přibudou další tři zelené zastávky, bude jich dohromady už devět. Cílem je podle radnice, aby živý koberec měla do budoucna každá nová zastávka. Výdaje na zazelenění zvedou pořizovací cenu řádově o jednotky procent.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související