V Ostravě se po 14 letech narodila mláďata levharta cejlonského

21. březen 2022

V ostravské zoologické zahradě se po 14 letech narodila mláďata levharta cejlonského. Pavilon indických zvířat je kvůli tomu uzavřen, mláďata ale můžete vidět alespoň prostřednictvím kamerových záznamů.

Než mláďata 21. února přišla v Ostravě na svět, trvalo několik let sestavování vhodného chovného páru. Matkou je tak osmiletá samice, která byla do Ostravy dovezena v roce 2017 z Francie, otcem je mladý samec ze Zoo Brno.  

„Mláďata levhartů se rodí slepá a zcela závislá na matce. Samec se do odchovu nijak nezapojuje, rodičovská péče je záležitost výhradně samice, proto je od matky s mláďaty oddělen, což odpovídá přirozenému způsobu života levhartů v přírodě,“ vysvětlila mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Chovatelé do odchovu od začátku vůbec nezasahují, aby nijak nenarušili přirozený odchov mláďat a dali samici-prvorodičce šanci naučit se být dobrou matkou. Vše mohou sledovat prostřednictvím kamerového systému, který nepřetržitě snímá porodní boudu i přilehlou porodní ubikaci.

Video zachycuje porod samice levharta cejlonského a mláďata ve stáří tří týdnů. „Díky záběrům mají chovatelé přehled o průběhu odchovu. Mláďatům už je jeden měsíc a je patrné, že obě prospívají. Jejich pohlaví zatím není známo,“ dodala mluvčí zoo.

Z důvodu zajištění klidu zůstává Pavilon indických zvířat nadále uzavřen.

Zoo Ostrava chová levharty cejlonské od roku 1977. Kromě Zoo Colombo na Srí Lance je to nejdelší nepřerušený chov těchto velkých koček na světě. V minulosti se povedlo odchovat 15 mláďat. Poslední v roce 2008 – dvě samice.

Spustit audio

Související