V Pardubickém kraji jsou k vidění dvě americké lednice. Vzácné technické památky z minulého století

5. září 2018
Česko – země neznámá

A teď vyrazíme do Pardubického kraje a potěšíme zejména ty, kteří mají rádi technické památky. Podíváme se k takzvaným celoročním americkým lednicím, o kterých toho mnoho nenajdete ani na internetu. Jde o budovy z třicátých let minulého století, které sloužily k modernímu způsobu chlazení. Proč o nich víme tak málo, zajímalo naši pardubickou kolegyni Vítu Balcarovou.

 

 

Když si otevřeme internetový vyhledávač s odkazem na „americké lednice“, vyběhne nám spousta nabídek na spotřební elektroniku do domácnosti. Ale o technické památce s tímto názvem tam nenajdeme nic. „Je to tím, že v Čechách neexistuje badatel, který by se touto technickou památkou zabýval,“ vysvětluje ředitel Městského muzea v Ústí nad Orlicí Radim Urbánek. Podle jeho slov prý navíc existuje jen jediná databáze o takzvané celoroční americké lednici, což je přesný název této památky.

Dva zachovalé objekty se nacházejí v Pardubickém kraji. Jedním je bývalá sauna v České Třebové, druhý objekt stojí v Ústí nad Orlicí. V muzeích obou zmíněných měst jsou navíc k vidění staré fotografie těchto staveb. A ty si můžete prohlédnout i v naší fotogalerii.

Předchůdkyněmi těchto technických památek byly ledárny. Mezi nimi a americkými lednicemi byl ovšem rozdíl. Ledárny byly většinou hospodářské objekty a byly zásobovány bloky ledu z řek nebo rybníků. Sloužily pak k chlazení potravin a jejich majitelé pak led dodávali ještě do hostinců.

Oproti tomu celoroční americké lednice byly poměrně vysoké stavby, ve kterých bylo umístěno chladící nebo mrazící zařízení. Dále pak technické zařízení, jako kompresor, a chladící a odpařovací medium, což byl většinou čpavek. Bohužel ani v jedné technické památce v Pardubickém kraji se toto vnitřní zařízení nezachovalo.

A kdy objekty amerických lednic u nás vznikaly? V České Třebové víme přesně, kdy byl tento vysoký věžový objekt vybudován. Postavila ho firma Roesller-Kudlík v roce 1931.

V Ústí nad Orlicí stojí daleko menší objekt celoroční americké lednice. V jeho případě nevíme, kdy přesně vznikl, ale pravděpodobně jde rovněž o třicátá léta minulého století. Je jisté, že to nebyl hospodářský objekt na principu chlazení přírodním ledem, ale technický objekt se zařízením, které vyrábělo chlad. Při bližším venkovním ohledání můžete zjistit, že je z jeho útrob slyšet hluk i vibrace kompresoru. A tak to vypadá, že stavba je stále používaná a to navíc i ke stejnému účelu - tedy k chlazení.

Poloha:

Česká Třebová: ul. Zámostí 

Ústí nad Orlicí: ul. Pickova ulice 

autor: BAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.