V pardubickém olympijském parku chtějí návštěvníky nalákat na vodní disciplíny

17. červenec 2016

Na čtyřech místech v Česku budou letos olympijské parky. Své stanoviště bude mít i v Pardubicích. Hlavním místem bude opravený park na Špici, který se nachází na soutoku dvou řek a přímo vybízí k co nejširšímu využití právě pro vodní disciplíny.

V Pardubicích si návštěvníci budou moci vyzkoušet více než 60 sportovních disciplín. Od těch nejznámějších, až po ty méně obvyklé.

„Opravdu si přijdeme na populární sporty, ale i na ty nové a netradiční. Je to velké lákadlo. Spolupracujeme s kluby, aby děti mohly případně pokračovat. Není to jen o výkonnosti, ale o pohybu,“ říká projektový manažer olympijského parku Pavel Stara.

Hlavní zaměření v Pardubicích bude na vodu. Jednak kvůli umístění hlavní části parku, a pak také s ohledem na historii.

„Veslaři, kanoisté a vodní slalomáři tady na soutoku Labe a Chrudimky mají velkou tradici, tak by byla škoda, abychom toho nevyužili. Koneckonců Česká republika historicky nejvíc medailí vozí z vody. Ne všechny děti mají možnost si ji vyzkoušet, tady budou mít ideální příležitost,“ pokračuje Stara.

Výsledky si následně návštěvníci a aktivní účastníci disciplín budou moci nechat zapisovat a evidovat.

„Máme v oběhu dvanáct až patnáct tisíc hracích karet, které distribuujeme do základních a mateřských škol. Slouží k tomu, že si její držitel obejde stanoviště, a pokud se aktivně zapojí, při deseti stanovištích získá diplom, při dvaceti medaili. Parky ale tak jako tak zůstanou otevřené k nasávání atmosféry,“ dodává o připravovaném olympijském parku na východě Čech projektový manažer Stara.

Mapa olympijského parku v Pardubicích
autoři: gut , Radek Šamša
Spustit audio