V parkuru je 70 procent výkonu na koni. Obzvlášť kobyly jsou ale dost náladové, míní Kellnerová

Anna Kellnerová je nejen dcera slavného otce, ale především jedna z našich nejlepších parkurových jezdkyň. Na svém kontě má dva tituly mistryně České republiky v parkurovém skákání v kategorii juniorů a dva v kategorii mladých jezdců. Jak se k parkuru dostala? Jak se jí líbilo v Tokiu, kde závodila na olympijských hrách? A v kolika letech je ideální začít s parkurem? Poslechněte si celý rozhovor!

Já jsem v tenise hrála především čtyřhry a tam se to mezi spoluhráčkami dělí zhruba 50 na 50. Jak je to ve vašem sportu? Kolik procent výkonu zajistí jezdec a kolik kůň?

Dle mého názoru a myslím si, že i podle názoru více jezdců je to tak 70 na 30. 70 procent výkonu je na koni a 30 procent na jezdci. Kůň je bez jezdce pořád koněm, ale jezdec bez koně už není jezdcem. Bez koní bychom nemohli dělat to, co děláme a proto mají převahu i ve fyzické stránce, protože díky nim jsme schopní skákat přes překážky. 

Jak dlouho jezdíš na koních, se kterými budeš závodit v Praze?

Na Silverstoneovi jezdím od začátku roku 2018 a na Catch me if you can od začátku roku 2019. Je to pár let, ale nemám je úplně dlouho.

Čtěte také

Jak těžké je vybrat si koně? 

Je to hrozně těžké v tom, že koně se potom kupují a nemůže to být několikahodinová domluva mezi jezdcem a koněm. Je to tak, že si ho přijedeme jednou vyzkoušet, podíváme se na jeho výsledky, na videa a snažíme se zjistit, jestli je to typ koně, který by nám mohl sedět. Může se samozřejmě stát, že i když v průběhu té hodiny to sedne skvěle, tak doma to může začít skřípat a musíme na tom pracovat. 

V tenise časem dojde k tomu, že mezi spoluhráčkami vznikne ponorka. Vzniká to i mezi jezdcem a koněm?

Musím se přiznat, že já jsme to za celou dobu, co jezdím, zažila jen jednou a to bylo s Catch me if you can. Ona pocházela z jiného systému a potřebovala ode mě jiný systém ježdění. Bylo těžké ji pochopit a nabídnout jí to, protože jsem se některé věci učila nanovo. Potom jsme měly ponorku, protože mně to nešlo a ona byla naštvaná, že mi to nejde. Bylo to strašně krásné, protože mi moje ošetřovatelka koní řekla, ať jedu na dovolenou. Tak jsme řekla, že pojedu a tím jsme se obě vyčistily a když jsem se vrátila, tak to začalo fungovat. 

Takže koně jsou náladoví?

Jsou a obzvlášť kobyly. Silverstone náladový není, ale Catche má své nálady, je potřeba to vnímat a umět s tím pracovat.

A poznáš na nich hned ráno, jakou mají náladu?

Myslím si, že to poznat docela jde. Holky to poznají hned ráno ve stáji, protože s nimi pracují. Já, když přijdu jezdit, tak je jim jasné, jestli mají dobrou náladu. Musím se na to soustředit. Občas člověk přijde ve spěchu, nesoustředí se na to a o to horší ten trénink je. 

Anna Kellnerová je jednou z hlavních českých hvězd na Global Champions Prague Playoffs 2021, který se koná 18. až 21. listopadu v pražské O2 areně. Na galashow nebudou chybět olympijští šampioni ani další medailisté. Z TOP 10 světového žebříčku dorazí sedm jezdců.

Já jsme čerstvá maminka a vnímám, že pokud já nemám náladu a přenáším to na to dítě, tak mi to velmi rádo vrací. Je to tak i u koní?

Je to přesně tak. Je to znát hlavně na tom, když jezdec nemá trpělivost. Je potřeba pochopit, že kůň nerozumí tomu, že nemáme dobrou náladu. Takové emoci nerozumí a přenáším na něj jen negativní energii. Je potřeba se zastavit a uvědomit si to.

Stává se častěji, že kůň zvedá náladu době, nebo naopak?

Častěji zvedá náladu on mně.

Jak vypadá příprava Anny Kellnerové před vrcholem sezony? A jak důležité je u parkuru finanční zázemí? Poslechněte si celý rozhovor!

Na síti s Andreou Hlaváčkovou na Radiožurnálu Sport

Související