V Plzni vzniklo 14 bytů pro samoživitele a mladé rodiny

23. září 2022 12:38, aktualizováno

Plzeň opravila za více než 21,5 milionu korun objekt bývalé ubytovny v Plachého ulici a vybudovala v něm 14 bytů. Nejsou ale určené pro každého. Nárok na ně mají především mladé rodiny nebo samoživitelé.

Byt v Plachého ulici

Dům v Plachého ulici prošel kompletní opravou od podlah až po střechy. Nově byl v objektu vybudován také výtah. Byty už jsou hotové. Město je standardně vybavuje kuchyňskou linkou se sporákem a digestoří. Nájemce si pak byt vybaví vlastním nábytkem a svítidly.

„Větší byty jsou ve druhém patře, menší v prvním. Osm bytů jsou 2kk a 3kk, 6 bytů jsou 1kk a 2kk,“ sdělil vedoucí oddělení správy Odboru bytového Magistrátu města Plzně Jan Souček.

Pro lidi v bytové nouzi slouží 2 krizové byty

Dva ze 14 nových bytů v Plachého ulici jsou tzv. krizové. To znamená, že je možné je využívat jen určitý čas. Jsou to byty s dispozicí 2kk kolem 40 m². Budou sloužit pro lidi, kteří se ocitli v nějaké náhlé sociální situaci spojené s bytovou nouzí.

Ideálně by tak během půl roku měli být nájemci krizových bytů schopni svou bytovou nouzi vyřešit a opět se odstěhovat. „Když budeme vědět, že ten člověk se opravdu snaží a půlrok na nalezení nového bydlení nestačí, je možné dobu prodloužit až na období jednoho roku,“ vysvětlil vedoucí oddělení sociálního začleňování z Odboru dostupného bydlení Jakub Václavů.

Nájemce pro další 4 byty budou vybírat neziskové organizace Ledovec a Naděje. Dalších osm je pak určeno pro mladé rodiny nebo samoživitele do 36 let. Kdokoliv by měl o městské bydlení zájem, musí sledovat plzeňský realitní portál, kde jsou všechny dostupné byty k dispozici. Do nových bytů v Plachého ulici se budou nájemci stěhovat v říjnu. Nájemné v těchto bytech je standardní – 92 korun za m².

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio