V podkroví dobříšského zámku čekají na návštěvníky strašidla a přízraky

4. únor 2014
Česko – země neznámá

Každá oblast má svá strašidla, ale v některých místech jsou tak slavná, že se o nich po staletí vypráví v místních pověstech a báchorkách. Takto jsou například zdokumentována všechna strašidla dobříšská. Od roku 1941 existuje kniha Dobříšské pověsti od autorek Sašy Lorenzové a Sylvy Stambergové, která shrnuje všechny místní pověsti z Dobříše, zámku i nejbližšího okolí.

A na základě právě těchto příběhů byla přímo na mansardách zámku připravena výstava s názvem Dobříšské přízraky. Je určena především rodinám s dětmi, které se na výstavě seznámí s jednotlivými příběhy a na dobříšská strašidla si mohou dokonce i sáhnout.

Výstava je tu k vidění od srpna 2009 a místní přízraky jako sochy zpracoval sochař a restaurátor Miroslav Beščec. A vypadají skutečně „jako živé“, některé se dokonce pohybují. Výtvarník využil nejen nejrůznější materiály a barvy, ale strašidla také patřičně oblékl.

Do jednotlivých příběhů vás během návštěvy zasvětí průvodce. Uslyšíte například pověst o skřítkovi, který rozfoukával milíře zdejšímu uhlíři; o lapkovi, který zabloudil ve sklepení zámku; o babě, která vyráběla elixír věčné krásy nebo o Čertově mostu. Postavil ho čert, který si svou oběť nestačil odnést do pekla.

Záměk Dobříš a francouzský park

Po návštěvě zámeckého podkroví můžete zavítat do místní malé ZOO pro handicapovaná zvířata, která se přišla na Dobříšský zámek vyléčit – například výr se zlomeným křídlem. K vidění jsou tu také jelenci běloocasí – krásná zvířata podobná jelenům, která najdete v malé zámecké oboře.

Zámek Dobříš je otevřen celoročně. Výstava Dobříšské přízraky tvoří druhý návštěvnický okruh. Navštívit můžete také jedenáct zámeckých pokojů a pokoj spisovatelský, včetně zámecké galerie. Na jaře a v letních měsících si nenechte ujít procházku nádhernou francouzskou a anglickou zámeckou zahradou.


Zvětšit mapu

Spustit audio