V polské hospodě vaří česky. Největší kuchařská výzva je prý smažený sýr

Svíčková s knedlíkem, hovězí guláš nebo smažený sýr s tatarkou patří ke standardní nabídce českých restaurací. Když na vás ale vykouknou z jídelního lístku v zemi, kde vládne řízek se šťouchanými brambory s koprem nebo těstové taštičky plněné zelím s houbami, je to gastronomické pohlazení. 

V hospodě Pepík Pub ve Vratislavi se vaří české speciality. K tomu se čepuje i české pivo. Atmosféru hospůdky schované kousek od hlavního vratislavského rynku zaznamenal reportér Pavel Novák.

Poctivá česká kuchyně

Už jen, když člověk otevře dveře, ocitne se v českém prostředí. Nehraje tu polská muzika, tady se hraje česky. Na zdích visí obrázky z českých filmů nebo třeba stará tabulka České státní spořitelny. 

V kuchyni vládne kuchařka paní Paulina. Na menu se střídá česnekový krém, cibulačka a bramborová polévka. V lednici jsou už obalené smažené sýry a v hrnci probublává nakrouhané zelí.

Vařit česky se naučila od tchyně majitele Pepik Pubu, která je z Česka. Pod jejím dohledem vaří třeba svíčkovou na smetaně, většinou jako sváteční jídlo na víkend. Lidé si ji prý pochvalují. Jen knedlíky tu sami nevaří. Dovážejí polotovary z českých obchodů kousek za hranicemi.

Čtěte také

„Česká kuchyně mi nepřipadá složitá. Připravují se v ní masa a omáčky. Pro kuchařku je trochu složitější získat zručnost ve smažení sýra, aby byl dozlatova osmažený, ale přitom pěkně vláčný uvnitř. Ale dá se to naučit,“ říká paní Paulina.

Kulturní zmatek

Pepik Pub si před čtyřmi lety otevřel Arkadiusz Pańka. Česká kuchyně ho okouzlila natolik, že má nejen českou hospodu, ale i manželku.

„V Čechách jsem žil pět let, vedl jsem tam anglickou hospodu v Hradci Králové. Moje manželka u nás pracovala jako fakturantka. Po roce jsem se do ní zamiloval, dnes jsme spolu 20 roků,“ vzpomíná.

Proč ale nedal své hospodě třeba jméno Praha, nebo Vltava, ale právě Pepík? Tak totiž někdy Poláci hanlivě Čechům říkají. Poláci si myslí, že pro Čechy má slovo „pepík“ urážlivý nádech. Pan Arkadiusz jim ale vysvětluje, že tak normálně říkáme našim Josefům. A napadlo ho, že tohoto slovně-kulturního zmatku využije a vyplatilo se mu to. Pepik Pub se i díky tomu (a samozřejmě díky dobré kuchyni) zapsal do povědomí zákazníků.

autoři: Pavel Novák , als
Spustit audio