V pondělí začíná paralympiáda v Tokiu. Sledujte ji na Radiožurnálu a Radiožurnálu Sport

19. srpen 2021

Na paralympiádu v japonském Tokiu se chystá celkem 28 českých handicapovaných sportovců. První velká skupina odletěla v úterý, mezi nimi převážně plavci a stolní tenisté. Na rozdíl od olympioniků cestují běžnými linkovými spoji s přestupem v německém Frankfurtu. I jich se samozřejmě týkají přísná protiepidemická opatření jak před odletem, tak přímo na japonských sportovištích.

Dostali jsme pokyny, co všechno je na letišti v Japonsku, vypadá to dost náročně, ale snad to nějak zvládneme,“ podělila se s Radiožurnálem dvojnásobná bronzová světová medailistka, plavkyně Vendula Dušková. Před odletem byla jen mírně nervózní.

Do poslední chvíle před odjezdem na letiště trávila čas v bazénu, stejně jako Arnošt Petráček, který na poslední paralympiádě v Riu de Janeiru získal zlato v disciplíně padesát metrů znak. „Jsem hodně natěšený do Tokia. Máme za sebou dva PCR testy, všichni jsme prošli, takže ještě antigenní test hned po příletu v Japonsku,“ popisoval před cestou.

Přílet ve vlnách

Čeští sportovci se utkají o medaile v celkem osmi disciplínách - v plavání, stolním tenisu, cyklistice, boccie, střelbě, lukostřelbě, atletice a členkou výpravy je také jedna jezdkyně. Kromě nich se do Tokia chystají také jejich trenéři, lékaři a další doprovod.

Čtěte také

„Musíme dodržovat pravidla pobytu, což znamená, že neletíme společně, ale po vlnách. Každý sport má určeno, kdy může přiletět do vesnice,“ přibližuje vedoucí výpravy Lenka Matošková.

Paralympiáda začne zahajovacím ceremoniálem v úterý 24. srpna. Celkem se jí zúčastní bezmála čtyři a půl tisíce sportovců ze 160 zemí.

Radiožurnál a Radiožurnál Sport pro vás připravují pravidelné živé vstupy z paralympiády v Tokiu. 

autoři: Zdeňka Trachtová , and | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související