V poradnách přibývá dětí s psychickými obtížemi, čekací doby jsou v řádu měsíců

23. listopad 2022 08:50, aktualizováno

Školy a některé pedagogicko-psychologické poradny by potřebovaly víc dětských psychologů a speciálních pedagogů. Přibývá totiž dětí a mládeže s poruchami učení a chování.

Pedagogicko-psychologické poradny v Plzni přitom mají plno a čekací doby jsou i čtyři měsíce. Jak uvedla ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny Plzeň Irena Příkazská, na odborníky se obrací čím dál více rodin, rodiče nechtějí nic ponechat náhodě.

Nejčastěji poradny řeší standardní poruchy učení a chování, nicméně skokově v poslední době narostl počet dětí s psychiatrickou diagnózou a například sklony k sebepoškozování. Častěji se tyto obtíže objevují u dětí pubertálního věku, ale nezřídka kdy i u mladšího školního. Dle Ireny Příkazské může jeden z důvodů současné situace tkvět v tom, že naše společnost je čím dál více nároková na výkon, který málokterý organismus bez problému snese. Svůj vliv mělo také náročné období pandemie koronaviru.

Vyřízení žádostí trvá příliš dlouho

„Čekací doba na potřebná vyšetření se prodlužuje,“ potvrdila ředitelka Křesťanské pedagogicko-psychologické poradny Plzeň Eva Zábrodská. „Bohužel porušujeme vyhláškou daný termín, kdy máme od přijetí žádosti na její vybavení tři měsíce, ale to při naší současné kapacitě nelze stihnout.“ Dle zástupkyň obou poraden chybí kvalifikovaní odborníci – speciální pedagogové i psychologové. Mimo to práci brzdí také rozsáhlá administrativa.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio