V Poznani pečou namísto rohlíčků čtvrtkilové svatomartinské rohlíky. Jíst byste je nikdy neměli sami
Svátek svatého Martina se v polské Poznani neobejde bez sladkých plněných rohlíků. Tamní pekaři je připravují už od poloviny 19. století. Vypadají jako francouzské croissanty, ale jejich těsto je kynuté a zároveň překládané. Takzvané plundrové těsto je hutnější než listové. Náplň z bílého máku, drcených ořechů a mandlí, cukru a smetany je také velmi vydatná. Poznaňský svatomartinský rohlík neboli rogal ve tvaru rozevřené koňské podkovy je proto napěchovaný kaloriemi.
Suroviny a postup výroby svatomartinského rohlíku jsou přesně dané. Certifikát na jeho výrobu má v Poznani stovka pekáren a cukráren.
Celý proces přípravy se dá sledovat v Muzeu poznaňského rohlíku, kde se návštěvník dozví i o tom, kde se vzala tradice tohoto pečiva. Třeba od pekaře a průvodce praktickou ukázkou pečení Rafala Stavického.
„Neví se úplně přesně, kdy se svatomartinské rohlíky poprvé objevily v Poznani, ale první doložená reklama tady ve městě byla v roce 1852. Takže letos máme 170. výročí od zrodu poznaňského rohlíku,“ doplňuje.
Ingredience na 10–12 poznanńských svatomartinských rohlíků
- Těsto: 500g pšeničné mouky; 200ml mléka; 20g droždí; 50g cukru; 60g másla; 2 vejce; 1/2 lžičky soli; 150g másla
- Maková náplň: 270g bílého(!) máku; 50g cukru; 50g mletých mandlí; 50g mletých vlašských ořechů; 50g medu; 50g másla; 150g drcených sušenek (nejlépe z mandlové mouky); 2 vejce
- Poleva: 30g drcených vlašských ořechů; 30g drcených mandlí; 200g moučkového cukru
Valentin dobrotivý
Zajímavější původ poznaňského rohlíku ale zachycuje příběh o pekaři, který se nechal inspirovat kázáním v kostele. Kněz v něm vyzýval řemeslníky a další obyvatele města k dobročinnosti.
„Pekař se prý jmenoval Valentin a pod dojmem toho, co říkal farář, přemýšlel, jak by mohl chudým ve městě pomoci. Ve snu se mu zjevil svatý Martin, který se s chudákem podělil o svůj plášť. Tedy i Valentin napekl sladké rohlíky – polovinu jich prodal a druhou rozdal na svatomartinský svátek,“ vypráví pracovník muzea.
Přibližně čtvrtkilový poznaňský rohlík v sobě skrývá 1200 kilokalorií. Je to docela kalorická bomba. Podle Rafala Slavického z Muzea poznaňského rohlíku tedy není určený ke konzumaci jednotlivci, člověk by se o něj měl po vzoru svatého Martina s někým podělit.
Související
-
Kdo nestihl koupit svatomartinskou husu u farmáře, sežene už jen maďarskou
Svatomartinskou pečínku si Češi letos neodepřou. Většina husích farem hlásí vyprodáno. Zákazníky neodradily ani vyšší ceny.
-
Od Descarta ke croissantům: jak se filozof stal pekařem a prorazil s nejlepšími madlenkami
Nejdřív vystudoval filozofii na Sorbonně a získal doktorský titul. Pak se ale rozhodl pro změnu a stal se pekařem. Dnes je jedním z nejlepších výrobců madlenek v Paříži.
-
Vzduch provoněný ořechy a máslem: bratislavské rohlíčky se pečou podle čtyři sta let staré receptury
Bratislavské rohlíčky během dvacátého století z pultů slovenských pekáren a cukráren vymizely. Dnes jsou ale zpátky, pečené důsledně podle tradičního receptu.