V Poznani pečou namísto rohlíčků čtvrtkilové svatomartinské rohlíky. Jíst byste je nikdy neměli sami

Svátek svatého Martina se v polské Poznani neobejde bez sladkých plněných rohlíků. Tamní pekaři je připravují už od poloviny 19. století. Vypadají jako francouzské croissanty, ale jejich těsto je kynuté a zároveň překládané. Takzvané plundrové těsto je hutnější než listové. Náplň z bílého máku, drcených ořechů a mandlí, cukru a smetany je také velmi vydatná. Poznaňský svatomartinský rohlík neboli rogal ve tvaru rozevřené koňské podkovy je proto napěchovaný kaloriemi.

Suroviny a postup výroby svatomartinského rohlíku jsou přesně dané. Certifikát na jeho výrobu má v Poznani stovka pekáren a cukráren.

Celý proces přípravy se dá sledovat v Muzeu poznaňského rohlíku, kde se návštěvník dozví i o tom, kde se vzala tradice tohoto pečiva. Třeba od pekaře a průvodce praktickou ukázkou pečení Rafala Stavického.

„Neví se úplně přesně, kdy se svatomartinské rohlíky poprvé objevily v Poznani, ale první doložená reklama tady ve městě byla v roce 1852. Takže letos máme 170. výročí od zrodu poznaňského rohlíku,“ doplňuje.

Ingredience na 10–12 poznanńských svatomartinských rohlíků

  • Těsto: 500g pšeničné mouky; 200ml mléka; 20g droždí; 50g cukru; 60g másla; 2 vejce; 1/2 lžičky soli; 150g másla
  • Maková náplň: 270g bílého(!) máku; 50g cukru; 50g mletých mandlí; 50g mletých vlašských ořechů; 50g medu; 50g másla; 150g drcených sušenek (nejlépe z mandlové mouky); 2 vejce
  • Poleva: 30g drcených vlašských ořechů; 30g drcených mandlí; 200g moučkového cukru

Valentin dobrotivý

Zajímavější původ poznaňského rohlíku ale zachycuje příběh o pekaři, který se nechal inspirovat kázáním v kostele. Kněz v něm vyzýval řemeslníky a další obyvatele města k dobročinnosti.

Pekař se prý jmenoval Valentin a pod dojmem toho, co říkal farář, přemýšlel, jak by mohl chudým ve městě pomoci. Ve snu se mu zjevil svatý Martin, který se s chudákem podělil o svůj plášť. Tedy i Valentin napekl sladké rohlíky – polovinu jich prodal a druhou rozdal na svatomartinský svátek,“ vypráví pracovník muzea.

Přibližně čtvrtkilový poznaňský rohlík v sobě skrývá 1200 kilokalorií. Je to docela kalorická bomba. Podle Rafala Slavického z Muzea poznaňského rohlíku tedy není určený ke konzumaci jednotlivci, člověk by se o něj měl po vzoru svatého Martina s někým podělit.

autoři: Pavel Novák , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související