V Praze i středních Čechách by měly vzniknout stovky parkovacích míst. Kde mají být hotová ještě letos?

13. září 2021

V blízké i vzdálenější budoucnosti by měly vzniknout nejen v hlavním městě, ale také ve Středočeském kraji stovky parkovacích míst. V pondělí o tom jednali pražští radní i krajští zastupitelé. Ještě letos budou mít například řidiči v metropoli možnost zaparkovat v novém parkovacím domě na Černém Mostě, v následujících letech i na dalších místech v okolí Prahy.

Praha plánuje rozšířit kapacitu stání na P+R parkovištích. Rada města v pondělí vybrala firmu, která má vybudovat nový parkovací dům v Petržílkově ulici, nedaleko vstupu do stanice metra linky B Nové Butovice. Po dokončení by se do něj měly vejít stovky aut.

Čtěte také

 „Je to dům pro 400 aut, který bude rozdělen půl na půl mezi rezidenty a ty, kteří dojíždějí. Parkovací dům by měl být hotov v horizontu dvou let. S tím, že rozšíří počet parkovacích míst na P+R parkovištích,“ vysvětluje náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). Vícepatrová budova má město vyjít na zhruba 300 milionů korun.

Ještě letos by pak dělníci měli dokončit stavbu dvou dalších P+R parkovišť. Jedno v Hostivaři, kde se počítá se 78 místy, a do konce roku by měl být hotový i velký parkovací dům na Černém Mostě, kam se vejde 880 zaparkovaných aut. Dalších zhruba pět stovek míst už město vybudovalo v posledních dvou letech.

Nová parkovací místa vzniknou i ve středních Čechách

O budování P+R parkovišť v pondělí jednali také středočeští zastupitelé. Vedení kraje plánuje spolupracovat s jednotlivými obcemi nebo Správou železnic, a právě o smluvních podmínkách politici jednali. V dalších letech by tak mělo ve Středočeském kraji přibýt víc než 900 parkovacích stání. Jako první by měla vzniknout záchytná parkoviště v Čerčanech a Olbramovicích. Parkovací dům by dělníci měli stavět třeba i v Hostivici.

V minulosti existoval plán na spolupráci mezi krajem a Prahou při výstavbě parkovišť, především u vlakových zastávek. Podle pražského náměstka Adama Scheinherra se ale kraji nepodařilo vytvořit konkrétní projekty. A právě proto je teď nutná spolupráce s jednotlivými obcemi.

Spustit audio