V Praze je vystaven Budyšínský rukopis a Kodex vyšehradský

31. leden 2015

V Praze jsou dnes a v neděli vystaveny dva unikátní středověké rukopisy, které patří k největším pokladům českého písemnictví a českých sbírek. V Jízdárně Pražského hradu lidé uvidí Budyšínský rukopis, nejstarší zachovanou verzi Kosmovy kroniky z přelomu 12. a 13. století. V Klementinu je vystaven Kodex vyšehradský, románský rukopis, který popisuje korunovaci knížete Vratislava II. prvním českým králem.

Odborníci dokonce považují Kodex vyšehradský za památku srovnatelnou s korunovačními klenoty. Vznikl v roce 1085 v některém z českých benediktinských klášterů u příležitosti korunovace prvního českého krále.

Jeho kulturní hodnota je podle ředitele Národní knihovny Tomáše Böhma nevyčíslitelná.

„Kníže Vratislav II. byl v roce 1086 korunován na krále Vratislava I. a u té příležitosti obdržel tento rukopis. V tomto rukopisu je víceméně popsána korunovace, jak má probíhat,“ přibližuje hodnotu rukopisu Tomáš Böhm.

Vyšehradský kodex

„Je bohatě iluminovaný, vykládaný zlatem. Je to evangelistář, neboli výběr z evangelií,“ popisuje kodex šéfka odboru historických fondů Národní knihovny Miroslava Hejnová.

Tisíc let starý rukopis vyžaduje speciální zacházení, umístěný je proto ve speciální trezorové vitríně za dva miliony korun.

Vyšehradský kodex

Rukopis ležel v trezorové místnosti Klementina až do poslední chvíle. Ve speciální bedně byl vynesen v půl sedmé ráno. Teprve v kapli byl opatrně vsunut do vitríny.

V Zrcadlové kapli pražského Klementina je vystavený dnes od 7 do 20 hodin a v neděli od 7 do 19 hodin. Vstup je zdarma.

 Vitrína pro Vyšehradský kodex

Budyšínský rukopis je latinským textem, ve kterém se poprvé objevuje pověst o praotci Čechovi nebo o kněžně Libuši.

„Buď je Budyšínský rukopis přepisem podle Kosmova originálu, anebo je to přepis podle nějaké jiné verze. Toto přesně určit neumíme, ale jedná se skutečně o nejstarší známý zachovaný rukopis časově vzdálený přibližně sto let od vzniku originálu,“ říká kurátor výstavy Petr Pavelec.

Rukopis doplní na Pražském hradě výstavu Hrady a zámky objevované a opěvované. Ukazuje přes šest stovek nejcennějších exponátů z českých státních památek.

Restaurátoři Národního muzea instalovali v Jízdárně Pražského hradu Budyšínský rukopis
autoři: ela , Adriana Krobová , mta , vkv
Spustit audio