V Praze přespávám, v jižních Čechách žiju, říká Zdeněk Troška

28. listopad 2021

Připomeneme dalšího jihočeského rodáka, tím bude Zdeněk Troška, poté se ponoříme do archívů, protože bude řeč o příběhu českobudějovické knihovny a následně o archiváři Václavu Březanovi, díky kterému máme v jižních Čechách jeden z vůbec největších dobových archívů, které existují.

Také v tomto vydání Vltavínu se budeme držet našeho sloganu a otevírat šuplíky v archívech a hlavně připomínat situace, lidi a místa, o kterých jste v souvislosti s jižními Čechami třeba ještě neslyšeli, anebo slyšeli, ale ne to, co pro vás dnes máme připravené.

Jihočech Zdeněk Troška

Pojďme si opět připomenout nějakou výrazou kumštýřsku osobnost, která se narodila na jihu Čech. Tentokrát budeme lovit ve vcelku známých vodách. Když si totiž otevřete jakoukoliv encyklopedii na toto téma, tak si můžete přečíst, že Zdeněk Troška se narodil 18. května 1953 ve Strakonicích. A že je to český režisér pocházející z jihočeských Hoštic u Volyně, které se několikrát objevily v jeho filmech. To jsou všeobecně známé informace, ale kolegyně Jitka Cibulová Vokatá s ním natočila před více než dvaceti lety rozhovor, kde tyto informace rozšířili. A myslím, že stojí za to filmové začátky Zdeňka Trošky připomenout. Nejsou totiž spojené jen s českým filmem. Ještě před tím, než natočil svůj první celovečerní film Bota jménem Melichar, pracoval mimo jiné i jako pomocný režisér pro americkou produkci a herečku, tehdy také i režisérku Barbru Streisandovou. A na ni v dobrém zavzpomíná v archívní ukázce.

Příběh knihovny

Polovina listopadu roku 1885 byla velmi důležitá pro jihočeské vzdělance, milovníky knih a vzdělanosti všeobecně. 15. 11. 1885 totiž slavnostně zahájila svůj provoz knihovna v budově Besedy v ul. Na Sadech. Knihy se půjčovaly každé úterý a pátek večer, členům spolků i v neděli.

S nápadem vytvořit českou veřejnou knihovnu přišel r. 1884 August Zátka a o rok později pak vznikla dohoda mezi třemi spolky – Besedou lidu (později nahrazena Národní jednotou pošumavskou), Besedou českobudějovickou a Besedou řemeslnicko–živnostenskou o vytvoření české knihovny. Mimochodem, zajímavostí je, že zde jako student vypomáhal básník 

Václav Březan

A nakonec zalovíme v našem rozhlasovém archívu, protože tu mám už letitou nahrávku někdejšího reportéra Jaroslava Klímy s archivářkou Annou Kubíkovou. Zdejší archív sídlí na druhém nádvoří. A ten archív vlastně kdysi založil Václav Březan.

Spustit audio