V Praze se můžete svézt tramvají s novým vzhledem. Ten bude jednotný pro všechny autobusy, tramvaje a vlaky PID

20. květen 2021

Pražskými ulicemi jezdí od tohoto týdne tramvaj v nové barevné úpravě. Tu mají v budoucnu mít všechny vozy Pražské integrované dopravy, tedy i příměstské spoje, které zajíždí do Středočeského kraje.

Rozdíl oproti současné barevné úpravě není zásadní, odlišnosti ale přece jen jsou. Základní jsou jen dvě barvy: červená a světle šedá. Červené pruhy jsou na voze svislé, nikoli vodorovné, jako je tomu nyní. Nové je také logo pražské integrované dopravy. To je jednodušší, čistší a tvoří ho jen tři písmena zkratky PID, vyvedená minuskami.

Tramvaj zatím jezdí jen jedna, je to typ Škoda 14T, který lidé znají z běžného provozu. „Budeme ji střídat na linkách 3, 8, 10 a 17. Nový design se bude objevovat nejdříve na autobusech,“ popisuje pro Radiožurnál ředitel dopravního podniku Petr Witowski.

Zatím jeden autobus ve stejné barevné úpravě jezdí v Praze od loňského září. Další by měly přibýt na konci roku. Všechny by pak měly být přebarvené a s novým logem do deseti let.

Město ani dopravní podnik nestojí změna žádné peníze navíc. Jak zmínil Witowski, kupované vozy už se pořizují s novým vzhledem, u těch stávajících se pak čeká na servis nebo nutné opravy. To je případ i té vůbec první tramvaje.

„Tramvaj prošla celkovou opravou, takže by se stejně nový lak nebo nový polep dělal. Díly byly vybrány s designéry tak, aby při údržbě nebo výměně náhradních dílů bylo přelakování ještě ekonomičtější než dnes,“ vysvětluje náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Nový jednotný vzhled má mimo jiné lidem v Praze a středních Čechách pomoct na první pohled poznat, v kterém dopravním prostředku jim platí jízdenka PID nebo Lítačka.

autor: Adam Bejšovec | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.