V Praze vystoupí letošní 'nejlepší nová umělkyně' Esperanza Spalding

7. červenec 2011

Nejlepší nová umělkyně letošního roku dnes vystoupí v Praze. Takový titul totiž kontrabasistka a zpěvačka Esperanza Spalding získala na letošním 53. ročníku vyhlašování cen Grammy. Stala se tak vůbec první jazzovou umělkyní, která cenu v této kategorii získala.

„Má ohromný talent, je nadaná, je originální. Míchá věci, které se tak často nemíchají, třeba i komorní hudbu nebo africké žánry,“ říká hudební publicista Tomáš Polívka.

Doplnil, že základ hudby Esperanzy Spalding tvoří straight-ahead jazz, což je mainstreamový akustický jazz.

Esperanza Spalding vyrůstala v Oregonu, v portlandském předměstí King, které je podle jejích slov „strašné ghetto“.

„Patří k hudebníkům, kteří šli nejklasičtější cestou vzdělání, stejně jako hudebníci z klasické koncertní nebo vážné hudby. Už ve 14 letech získala stipendium na konzervatoř a postupně se dostávala na prestižnější a prestižnější školy,“ vysvětluje Tomáš Polívka.

Americká multiinstrumentalistka, kontrabasistka a zpěvačka Esperanza Spalding narozená v roce 1984, se letos na 53. ročníku vyhlašování cen Grammy stala první jazzovou umělkyní, která obsadila nejvyšší příčku v kategorii Best New Artist.

Fascinující zjev zpívající kontrabasistky Esperanzy Spalding a její zvláštní fúzi jazzové a jihoamerické hudby mohou zájemci slyšet dnes večer v pražském Hudebním divadle v Karlíně.

autoři: mba , eve
Spustit audio