V Přerově začali s obnovou rozária městského parku Michalov. Zahradníci se drží historických plánů

20. říjen 2022 11:57

Zahradníci začali s obnovou rozária v městském parku Michalov v Přerově. Stovky rostlin sází přesně v místech, kde původně stávaly. Snaží se přitom držet historických plánů architekta Františka Thomayera. Město za úpravy zaplatí půl milionu korun, a to v rámci oslav 30 let vyhlášení parku kulturní památkou a zároveň i výročí 120 let od založení parku.

Vedoucí správy městského parku Michalov Martina Haluzíková má v ruce sprej a stříká na připravenou zeminu barevné tečky. „Není to úplně jednoduchý tvar a snažíme se dodržovat spony. Máme to složitější v tom, že pracujeme se čtyřmi druhy růží a každá má jinou velikost a jinou šířku. Chceme dodržet trojspon a počty. Celkem budeme vysazovat okolo 700 růží,“ uvádí Haluzíková.

Rozárium budou tvořit celkem čtyři barvy růží. Středovou železnou pergolu zkrášlí fialové popínavé růže a dále zahradníci zvolili bílou, oranžovou a červenou barvu. „Snažili jsme se hlavně držet toho, aby sortiment, který nám byl dodán, byl rezistentní proti chorobám. Nechali jsme si jej doporučit od projektanta, který nám tady pomáhal s revitalizací parku Michalov,“ vysvětluje Martina Haluzíková.

„Ten výsledek je směřovaný až do roku 2024, kdy bude 120 let výročí parku Michalov.“
Petr Školoud z přerovského magistrátu

Za nákup sazenic město zaplatilo půl milionu korun. Poprvé by rozárium mělo vykvést na přelomu jara a léta. „Ten výsledek je směřovaný až do roku 2024, kdy bude 120 let výročí parku Michalov. Chtěli bychom, aby to za ten rok a půl bylo v plném květu,“ zmiňuje Petr Školoud z přerovského magistrátu.

Další investice město v parku plánuje na příští rok, a to další opravy pískových cest.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio