V Přerově začíná jazzový festival. Hlavní hvězdou bude Chris Minh Doky se svým kvartetem

25. říjen 2018

Nejlepší jazzoví muzikanti z celého světa míří do Přerova. Dnes večer tam začíná 35. ročník Československého jazzového festivalu. Letos bude pódium Městského domu patřit zejména americkým hvězdám.

Tichý a opuštěný je pár hodin před zahájením jazzového festivalu sál přerovského Městského domu. Naproti tomu v kancelářích pořadatelů je rušno.

Jeden z pořadatelů Pavel Ondrůj chystá v salónku u kavárny dřevěné stojany. „Bude na nich výstava Akademiku, který má letos 60. výročí. Je to výstava, která byla v létě v Galerii města Přerova a po tři dny festivaly bude k vidění ještě tady,“ komentuje.

Na pódiu v hlavním sále už na hudebníky čeká čerstvě repasované křídlo. „Je to Petrof nejvyšší řady a i jazzmani z Ameriky jsou s ním spokojeni. Došlo k repasu klaviatury, je to v pořádku a připravené na festival,“ popisuje Ondrůj.

Weckl a Brown se vrací do Přerova

V kanceláři festivalu zvoní jeden telefon za druhým. Ředitel festivalu Rudolf Neuls tu domlouvá odvoz pro hudebníky, chystá akreditace i cedulky se jmény vystupujících na dveře šaten. Z tiskárny právě vyjíždí jméno letošní hlavní hvězdy, kterou je Chris Minh Doky a jeho Nomádi. Přerov navštíví v rámci svého světového turné.

„Chris s Nomády tu bude poprvé, ale jeho bubeník Dave Weckl a kytarista Dean Brown, ti už v Přerově byli. Dean Brown tu byl předloni a Dave Weckl asi před čtyřmi nebo pěti lety s kytaristou Mikem Sternem, který v Přerově hrál už dokonce dvakrát,“ říká Rudolf Neuls.

Vstupenky na večerní koncerty jsou už téměř vyprodané, zbývá už jen několik posledních míst na státní. Velký zájem je i o dopolední představení pro školy. Festival potrvá do soboty.

autor: kra
Spustit audio