V Prostějově budou od pondělí hlídat nové stacionární radary tři rušné silnice

1. říjen 2021

Auta, která pojedou rychleji než povolenou padesátkou, vyfotí a jejich řidičům bude hrozit pokuta tisíc korun. Vedení města si od zařízení slibuje zklidnění dopravy. Už dříve přitom radary rychlost v ulicích Prostějova měřily. Systém z roku 2008 ale později úřady i soud označily za nezákonný.

„Jsou tady dvě školy a stacionář a není tady přechod. Řekla bych, že tady chodí hodně lidí,“ popisuje paní Věra problémy na frekventované Brněnské ulice v Prostějově, kde je vyznačené pouze místo pro přecházení. „Ani nemluvte, jezdí tady opravdu rychle,“ dodává jedna z obyvatelek okolních domů. „Když se to může zdát, že je to ve středu města, tak třetina řidičů to nedodržuje. Jsou tady určité skupiny řidičů, kteří rychlost překračují záměrně,“ potvrzuje ředitel městských strážníků Libor Šebestík, padesátku tady podle něj překročí každý třetí řidič.

Právě proto sem město v uplynulých týdnech nechalo nainstalovat nový radar. A nejen sem, další dva radary budou řidiče hlídat v ulicích Olomoucká a Dolní. Město za ně zaplatila více než 3 miliony korun. Zatím jsou ve zkušebním provozu, od pondělí ale začnou měřit naostro. „To zařízení je z 90 procent automatické, ale aby byla naplněna litera zákona o obecní policii, tak do toho musí zasahovat člověk. Máme na to vyčleněného strážníka, který musí všechny pořízené záznamy zkontrolovat, případně pokud ten automat nepřečte správně registrační značku, tak to doplnit a fotku případně upravit,“ vysvětluje Šebestík s tím, že řidičům hrozí pokuta tisíc korun. Město si od radarů slibuje zklidnění dopravy a větší bezpečnost chodců a cyklistů. Pokud se radary osvědčí, mohly by se v budoucnu objevit na dalších místech.

„Technické zařízení je velice dobře zabezpečeno i proti poškození. Máme přehled o tom, kdyby tady s tím chtěl někdo něco nepřístojného vyvádět, tak nám okamžitě přijde poplachové hlášení,“ varuje raději předem naštvané řidiče Šebestík.

autor: tas
Spustit audio