V provozu je nový silniční průpich Přerovem. Ulevit má ulicím v centru a tranzitní dopravě ve směru na Zlín

1. listopad 2022 14:29

Nový silniční průpich můžou od pondělního odpoledne využívat řidiči v Přerově. Čtyřproudová cesta za 189 milionů korun vede centrem města, je 800 metrů dlouhá a má ulevit tranzitní dopravě ve směru od Olomouce na Zlín.

Primátor Petr Vrána z hnutí ANO věří, že průpich podaří zlepšit dopravní situaci ve městě. „Přerov potřebuje mít dopravní tepnu, která se tímto zprovozňuje. Nemyslím si, že ten úbytek dopravy bude v tuto chvíli nějak markantní, protože stejně velká, ne-li větší priorita je dokončení dálnice D1,“ připomíná Vrána.

„Nemyslím si, že ten úbytek dopravy bude v tuto chvíli nějak markantní, protože stejně velká, ne-li větší priorita je do dokončení dálnice D1.“
Primátor Přerova Petr Vrána

Rozkladová komise ministerstva vnitra má rozhodnout o právní moci stavebního povolení k tomuto úseku dálnice v průběhu listopadu. „Jsem optimista. Vzhledem k tomu, jaké podklady byly zveřejněny, a že se k nim určené orgány vyjádřily kladně, věřím, že rozkladová komise rozhodne v náš prospěch. Jakmile nabyde stavební povolení právní moci, podepíšeme smlouvu se zhotovitelem a jsme připraveni předat staveniště a stavbu zahájit ještě do konce letošního roku,“ říká generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Současně se zprovozněním průpichu přestává v Přerově platit zákaz vjezdu kamionů do města. Magistrát chce tento týden jednat s olomouckým hejtmanstvím o jeho prodloužení.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio