V rámci projektu Daruj krev s Českým rozhlasem přišlo 151 prvodárců

21. září 2012

Český rozhlas uspořádal další ze série podporovaných odběrů krve v rámci projektu Daruj krev s Českým rozhlasem. Již po 69. se tak snažil apelovat zejména na mladší generace, aby zvážily možnost darování krve.

V dnešní době se v České republice nedá hovořit o celkovém nedostatku krve, dárcovská populace však stárne a naráží na častější zdravotní i jiné překážky, které mohou samotným odběrům krve bránit.

Hlavní odběry krve proběhly ve středu 12. září, transfuzní stanice v moravskoslezském kraji se k akci přidaly o týden později, ve dnech 18. a 19. září. Celkem tak lidé mohli darovat krev na devatenácti místech po celé republice, mimo jiné také přímo v budově Českého rozhlasu v Praze. Celkem přišlo darovat krev 1 138 lidí, 151 z nich úplně poprvé.

ČRo Brno uspořádal den před samotnými odběry koncert pro podporu projektu, během něhož poděkoval stávajícím pravidelným dárcům a zároveň pozval na středeční termín. Zpestřením události byla účast Mirky Knapkové, patronky brněnských odběrů, zlaté medailistky z Olympijských her v Londýně.

Další z patronů, Pavel Maslák, atlet, držitel rekordů a účastník LOH v Londýně, přišel dárce povzbudit a podpořit do transfuzní stanice v Karviné – Ráji.

Cílem rozhlasu je v rámci projektu Daruj krev zprostředkovávat informace a šířit osvětu, bourat mýty a obavy z darování krve. Projekt se k posluchačům pravidelně vrací již od roku 1992. O jeho úspěchu svědčí vyjádření a zároveň poděkování lékařky Máji Švojgrové z plzeňské transfuzní stanice: „V nedávných dnech, kdy měla plzeňská transfuzní stanice kritický nedostatek krve a žádala o pomoc, přicházeli dárci na výzvu Českého rozhlasu Plzeň k odběrům v mimořádně velkém počtu.“

Další informace k projektu i mnoho praktických tipů ohledně darování krve je k dispozici na webových stránkách darujkrev.rozhlas.cz a na facebookové stránce facebook.com/darujkrev.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace