V regionu klesají zásoby podzemní vody. Chybí déletrvající deště, říká meteorolog

3. květen 2018

Zásoby podzemních vod v Moravskoslezském kraji trvale klesají. Nejhůře jsou na tom v Beskydech. Za současnou situací jsou slabé srážky v zimě i v jarním období. Hovořili jsme o tom s Romanem Volným z Českého hydrometeorologického ústavu.

Jaké jsou současné zásoby podzemní vody v Moravskoslezském kraji?

Zdá se, že všechna monitorovaná místa, která máme k dispozici, jsou spíše na poklesech zásob podzemní vody. Ono to souvisí i s nedostatkem déletrvajících a vydatnějších srážek. A začít můžeme už v zimním období, kdy sněhová pokrývka v beskydské části Moravskoslezského kraje byla víc než podprůměrná. Na hřebenech neležel ani metr sněhu.

Trošičku lépe je na tom jesenická strana, kde se i vodnost toků v tom jarním období pohybuje většinou kolem normálu.

Bude sucho trvat i nadále? Jaký je výhled na květen?

Vypadá to, že ano. Zatím nemáme žádné signály, že by se situace měnila. Potřebovali bychom nějaký vydatnější a déletrvající několikadenní déšť mírné intenzity, ale vypadá to spíše na přeháňkové a bouřkové situace. To ale samozřejmě stav povrchových a zejména podzemních vod nijak zásadně zlepšovat nebude.

Sucho v Beskydech se podepisuje i na průtoku řek, který je na 10 až 20 procentech

Sucho na Stonávce na přítoku do Těrlicka

Rekordně nízké průtoky hlásí vodohospodáři z Beskyd. V řekách Ostravice a Olše teče jen 10 až 20 procent obvyklého množství vody. Vodohospodáři už museli omezit odtok vody z přehrad.

Deficit srážek byl ke konci dubna opravdu značný. V Beskydech máme méně než 50 procent obvykle spadlých srážek za toto období.

Pokud tedy sucho přetrvá, jaké by to mohlo mít dopady?

Dopady jsou vidět už teď jak na podzemních vrtech, kde jsou zásoby setrvale klesající, tak se sucho samozřejmě projevuje na vodnostech toků. Zejména v beskydské části Moravskoslezského kraje zaznamenáváme sucho, na některých tocích dokonce i extrémní sucho. Malinko lepší je ta jesenická strana, tedy řeka Opava. Tam jsou ty stavy lepší.

Kdybychom měli zmínit nějaká místa s největšími problémy, která by to byla?

Tady v Moravskoslezském kraji se opravdu jedná spíše o tu beskydskou část, ale co se týče intenzity sucha, jsou to i ty zemědělské části Opavska a Krnovska a tak dále.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.