V roce 2018 vysílal Český rozhlas ze studií z více než patnácti zemí

22. leden 2019

V rámci mezinárodní spolupráce si členové Evropské vysílací unie (EBU) navzájem poskytují bezplatnou technickou pomoc při zajišťování studií pro své pořady. V roce 2018 takto Mezinárodní oddělení zajistilo pro stanice ČRo (zejména Plus, Radiožurnál a Vltava) celkem 46 studií po celé Evropě.

Nejvytíženější se zcela logicky stala studia v evropských institucích v Bruselu a ve Štrasburku, dále pak v Bratislavě a Berlíně. ČRo Vltava díky zajištěným studiím vysílala z mezinárodních filmových festivalů v Berlíně a Cannes. Pro rozhovor s Alexandrou Alvarovou do pořadu Hovory se dokonce podařilo zajistit studia v kanadském Vancouveru.

V roce 2018 intenzivně využily technickou asistenci Českého rozhlasu i zahraniční veřejnoprávní rozhlasy – nejvíce britská BBC, a to hned sedmkrát, pro odbavení živých přenosů svých pořadů BBC Weekend, BBC Open Book, BBC Conversation a BBC Wynne Evans Show. Většinou se jednalo o hosty do pořadů BBC, kteří se v tu chvíli nacházeli v Praze, ale výjimkou nebyli ani moderátoři. Jedním z nich byl například velšský operní pěvec Wynne Evans, který dva dny moderoval svou talk show z pražského studia v Karlíně.

Technické zázemí Českého rozhlasu také využili němečtí vysilatelé Deutschlandfunk Kultur (rozhlasová rodina Deutschlandradio), Mitteldeutsche Rundfunk (MDR) nebo Rundfunk Berlin-Brandenburg (rbb). Z pražských nebo brněnských studií vysílal i slovenský RTVS, se kterým probíhala, díky osmičkovým výročím, také intenzivní programová výměna.

autor: nwe
Spustit audio

Související