V Rudné u Prahy vyrábějí kulisy pro filmové trháky našich i zahraničních produkcí. Jejich služby využil nedávno i Netflix

8. prosinec 2021

Česko je v poslední době oblíbenou destinací zahraničních filmařů. Svůj podíl na tom mají také tuzemští řemeslníci, kteří jsou schopní proměnit filmový plac k nepoznání. Kulisy pro velkorozpočtové seriály a snímky se vyrábí také v Rudné u Prahy.

 

V Rudné u Prahy vyrábí kulisy Jaroslav Strejc se svým týmem. Jak taková výroba vypadá, zjišťoval na místě redaktor Martin Hrnčíř.

Ve velké bílé místnosti v přízemí pracují dva muži v montérkách u pily. Základním materiálem je pro ně při stavbě kulis, kromě dřeva a sádry, také polystyren.

"Jednoduše se tenhle materiál brousí drátěným kartáčem, frézou nebo nožem. Dokonce, když se pracuje na velkých projektech, kdy je důležité, aby třeba skála, která ve filmu hraje, byla lehká, tak i ta se dělá z polysterénu. Celá se potom opracovává klasickou řetězovou pilou, podobně jako v lese," přibližuje zakladatel firmy Jaroslav Strejc.

Čtěte také

Jaroslav Strejc začínal se stavbou televizních kulis v devadesátých letech. Od té doby podle jeho slov poptávka velmi vzrostla a jejich služby často využívají také online televize včetně populárního Netflixu.

Poslechněte si v reportáži Martina Hrnčíře pro které filmové trháky se vyráběly kulisy právě zde.

 

autor: Martin Hrnčíř | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio