V tiskárně Hradištko si rádi hrají s barvami. Při tisku prezidentské známky kombinují i tři odstíny černé

17. listopad 2022

Rodinná tiskárna v Hradištku poblíž Štěchovické přehrady patří mezi špičky v oboru. Kromě dvou bratrů Jaroslava a Karla Štefkových se o hladký chod firmy starají i další členové rodiny. Tiskařina je pro ně nejenom zdrojem obživy, ale hlavně velký koníček. Na známkách s portrétem slovenské prezidentky Zuzany Čaputové zkombinovali tři odstíny černé barvy.

Tiskárna Hradištko je firma, jejíž historie sahá až do roku 1946. Původně se zde vyráběly vypalovací obtisky na porcelán, keramiku, sklo a smalt pro celou republiku. V současnosti se zde tiskaři pod vedením ředitele a spolumajitele firmy Jaroslava Štefka věnují také tisku cenin. „Vyrábí se tady obtisky na vajíčka, děláme obtisky na smaltované cedule a úplně nejvíc se zabýváme výrobou známek, takže vlastně spolupracujeme se Slovenskou a Českou poštou,“ vypočítává jeho bratr Karel Štefek, který má na starosti výrobu.

Tiskárna jako druhý domov

K poštovním známkám měl ředitel firmy Jaroslav Štefek vždy blízko, v oboru se pohybuje více než 20 let. Zajímá ho náročná technologie výroby poštovních známek, zkušenosti nasbíral před lety jako zaměstnanec tiskárny cenin v Praze. Působí jako znalec Svazu českých filatelistů v oboru ochranných prvků poštovních známek, cenin a kolků. Dlouholeté zkušenosti tak může zúročit v rodinné firmě. Tiskárna se navíc tak trochu stala jeho druhým domovem, ve firmě je totiž zaměstnaná i jeho manželka Klára.

V Hradištku se tisknou známky i pro Slovenskou poštu

Obec Hradištko leží na území, kde měli Němci za druhé světové války vojenský výcvikový prostor. Budova samotná byla postavena původně jako kasárna ženijního vojska. Tiskárna vznikla v budově nedlouho po válce. Výroba známek a cenin sebou nese vysoké nároky na zabezpečený režim. „Výrobní hala je dnes zabezpečena asi 70 bezpečnostními prvky, má několik kamer, jsou tady mechanické zábrany a tak dále,“ popisuje Jaroslav Štefek. Obří hala je plná strojů, kde se kromě známek tisknou třeba korespondenční lístky, ale také tetovací obtisky.

Jak se tiskne známka s prezidentkou Zuzanou Čaputovou? A mají poštovní známky budoucnost? Poslechněte si příspěvek redaktorky Báry Kvapilové.

Spustit audio