V Zadaru vystoupí operní hvězda

20. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Studenti se na dovolené ve Španělsku nakazili prasečí chřipkou. U Dubrovníku shořelo skoro 50 hektarů lesa. Své policisty do Chorvatska vysílá i Francie - budou pomáhat turistům stejně jako jejich čeští a rakouští kolegové.

Předběžné laboratorní testy prokázaly, že studenti a učitelé ze Šibeniku se při cestě do Španělska s velkou pravděpodobností nakazili prasečí chřipkou. Včera mělo příznaky prasečí chřipky devět studentů z celkem 140, dnes odpoledne se už mluví o 60 případech. Některé z nich už jsou definitivně potvrzené. Až na jednu dívku jsou všichni v domácím léčení. Zdravotní stav studentky, která zůstává v nemocnici, se dnes mírně zlepšil. Všichni nemocní dostávají lék Tamiflu.

Chorvatsko má za sebu letošní první velký požár. V Lubači u Dubrovníku shořelo asi 48 hektarů lesa a travního porostu. Na číslo 112 byl požár nahlášen včera kolem 17. hodiny, v 19.30 už se ho podařilo uhasit. S ohněm bojovaly posádky dvaceti hasičských vozů. Přes celou noc pak spáleniště ještě hlídaly. Příčina požáru se vyšetřuje.

K požáru menšího rozměru došlo před dvěma týdny, asi deset kilometrů jižně od Splitu. Popelem lehly asi tři hektary lesa. Požáry trápí Chorvatsko každý rok, před dvěma lety poničil oheň velkou část národního parku na Kornatech. Při boji s ohněm tam zemřelo 12 hasičů, většinou mladých dobrovolníků.

Francie je dalším státem, který posílá do Chorvatska své policisty. Budou stejně jako jejich čeští a rakouští kolegové pomáhat svým turistům v případě problémů. Zatímco čeští policisté působí na Makarské riviéře, rakouští v istrijském Umagu, francouzští policisté míří do Dubrovníku, kam jezdí nejvíce Francouzů na dovolenou.

Zadar se chystá na zítřejší koncert Josého Carrerase. Operní zpěvák už přiletěl soukromým letadlem do Zadaru a luxusní mercedes ho odvezl do hotelu Bastion, kde bydlí. Spolu s Carrerasem přiletěl i David Gimenez, který bude řídit orchestr doprovázející pěveckou hvězdu v zadarském Fóru. Koncert začíná zítra ve 22 hodin.

Záliba jednoho Chorvata ve folkových písních šla tak daleko, že se nechal přejmenovat na Folk. Pětatřicetiletý Chorvat pocházející z obce Glavice u Splitu tvrdí, že má folk ve svých žilách. "Nepiju alkohol, ale když slyším folkovou hudbu, naprosto mě ovládnou emoce," popisuje v deníku Slobodná Dalmacija Folk Dolič, který se ještě před pár dny jmenoval Predrag Dolič.

Při folku se z něj stává i nebezpečný řidič. Přiznává, že když v rádiu zaslechne balkánský folk, musí okamžitě zastavit svůj mercedes a nerušeně se oddávat hudbě. Občas prý zastaví i uprostřed silnice. "Policie mě často napomíná," dodává Folk Dolič.

Bankovní kurzy:
Zagrebačka banka vyplácí za jedno euro 7,29 kun, za 100 korun dostanete 28,13 kun.

Pohonné hmoty:
Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic INA: Eurosuper 95 je za 7,65 kun, litr eurodieselu koupíte za 6,95 kun a 95 lipa.

Doprava:
Chorvatský automotoklub, který poskytuje aktuální informace o dopravě na stránkách www.hak.hr, upozorňuje, v nejbližích hodinách bude houstnout preovoz na silnicích směřujících k Jadranu. Na A6 ve směru od Záhřebu do Rijeky je v úseku od tunelu Sleme do sjedu Vrata v provozu jen jeden jízdní pruh. Silnice se opravuje.

Mezi půlnocí a šestou hodinou ranní bude uzavřená silnice do Rijeky v úseku Orehovica-Škurinje. Objížďka vede přes Rijeku, Macejl, Bregana, Plovania, Rupa a Pasjak. To jsou hraniční přechody, kde se zdržíte na vjezdu do Chorvatska: Kaštel, Županija a Stara Gradiška hlásí silný provoz v obou směrech. Nadále zůstává uzavřený Sveti Martin na Muri, využijte přechod Mursko Središče a Bukovina.

Počasí 21. července:
Zítra bude jasno až polojasno, teploty v noci 18 až 23 stupňů, přes den přesně o deset stupňů vyšší, tedy 28 až 33 °C. Teplota moře nejčastěji 24 stupňů, na Zadaru o tři stupně vyšší.

Informace pro jachtaře. Na Jadranu bude vát zítra severozápadní vítr o rychlosti asi 35 uzlů.

autor: dnv
Spustit audio

Více z pořadu