V zastavení růst. Zvláštní název má výstava výtvarnice Dany Sahánkové v českobudějovickém Domě umění

Na rozměrných kresbách se potkávají vlci s barokními andělíčky. Originální dílo Dany Sahánkové je k vidění v českobudějovické Galerii současného umění. Kolekce sedmatřicetileté české výtvarnice je první letošní výstavou v Domě umění na náměstí Přemysla Otakara II.

„Je to výběr z mojí tvorby posledních deseti let. Ty obrazy nepředstavují to, co vědomě prožívám, ale představují nějaké vnitřní prožívání, spíše to nevědomí, které mě ovlivňuje, ale já si toho právě nejsem vědoma,“ popisuje Dana Sahánková.

Návštěvníci v expozici uvidí menší kresby i rozměrné práce. Na první pohled třeba zaujme největší kresba, na které jsou fragmenty barokních andělíčků a zároveň i zvířata. „Motiv zvířete se v mých kresbách objevuje hodně dlouho. Nejdříve to byla domácí zvířata, protože jsem se věnovala rodinným vztahům a nejbližším vztahům a ta zvířata tam hrála roli nějakých představitelů,“ líčí výtvarnice.

„Později se ta tvorba vyvinula a ze zvířat domácích se stala zvířata divoká. A stejně tak se proměnil prostor. Už to nebylo domácké prostředí nějakých interiérů, křesel a židlí z mého rodného domu, ale objevily se tam architektonické prostory, spíše historické, řekněme z nějakého bezčasí, také z mytologického prostředí,“ dodává.

Čtěte také

Svou sérii kreseb v Domě umění nazvala Dana Sahánková V zastavení růst. „Zastavení je totiž často momentem, který vnímáme nepříjemně. Je to moment zamyšlení se, moment pochybností a je to také moment, který nás spojuje s naším vnitřním prožíváním,“ vysvětluje.

Kurátorem aktuální výstavy v Českých Budějovicích je Petr Vaňous. „Dana Sahánková je autorka, která vystudovala Akademii výtvarných umění v Praze, ateliér kresby u profesorky Jitky Svobodové. Profiluje se jako jedna ze stěžejních autorek, která reformovala kresbu jako samostatné výrazové médium pro současné výtvarné umění. Myslím si, že to dokazuje i výstava v Domě umění v Českých Budějovicích,“ uvádí.

Výstava s názvem V zastavení růst potrvá v Galerii současného umění na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích do 6. února.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související