Václav Bahník je věrný Olomouci

Václav Bahník pochází z herecké rodiny. Narodil se v Hradci Králové a vystudoval pražskou DAMU, kde byli jeho učiteli Vítězslav Vejražka a Vlasta Fabiánová. Po studiích v roce 1976 nastoupil do Slezského divadla Zdeňka Nejedlého v Opavě, odkud v roce 1982 přestoupil do Divadla Oldřicha Stibora v Olomouci – dnes Moravského divadla. A tomu zůstal věrný až dosud.

Jeho zatím poslední rolí je Lízal v nejnovější inscenaci dramatu Maryša bratří Mrštíků.

Ve filmu si zahrál v době studií na DAMU – poprvé to bylo v roce 1974 ve filmu Poslední ples na rožnovské plovárně, o rok později se objevil po boku Jana Hrušínského ve snímku Můj brácha má prima bráchu a hrál i v dalších dvou filmech: Plavení hříbat a Tobě hrana zvonit nebude.

Václav Bahník hrál také ve všech sedmi hrách olomouckého dramatika, dramaturga Českého rozhlasu Jana Sulovského, v inscenaci nazvané Začalo to v Olomouci například ztvárnil hlavní roli císaře Františka Josefa I., v zatím poslední hře o působení skladatele Gustava Mahlera v Olomouci si zahrál roli divadelního ředitele.

Velmi často spolupracuje i s olomouckým studiem Českého rozhlasu a natáčí také audioknihy. Václav Bahník byl dopoledním hostem ve studiu v úterý 11. března.

autor: av
Spustit audio