Václav Erben: Smrt talentovaného ševce. Detektivku s kapitánem Exnerem čte Tomáš Jirman

„Alejí vzrostlých stromů šel vrah. Stromy byly staré a vrah se usmíval.“ Těmito větami začíná detektivka známá z filmového zpracování. Samozřejmě nemáme ani tušení, kdo je oním cynickým vrahem, který od svého krvavého díla odchází s úsměvem na rtech. Krutá vražda proslulého naivisty otřese celým městečkem Opolná. Brzy je ale jasné, že vrahem je právě někdo z místních. Mrtvého Rambouska tu neměl nikdo rád. Kapitán Exner, který do Opolné přijel na dovolenou, vyráží po stopě.

Čte: Tomáš Jirman
Připravila: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Marek Hoblík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 13. 5. 2022

Vrah se v proslulém detektivním románu Václava Erbena objevuje na scéně hned v první vteřině. Jeho identitu odhalí ale teprve slavná trojice kriminalistů Veřejné bezpečnosti: vždy elegantní kapitán Exner a jeho důstojníci Vlček s Beránkem.

Nomen omen

Zastavme se na chvíli u těchto jmen. Zatímco nadporučík Vlček podobně jako jeho slavnější kolega Sherlock Holmes kouří dýmku a je to exaktní vědátorský typ, Beránek má svačinu, bříško a notes. Autora k výběru těchto jmen nepochybně vedlo proslulé schéma hodného a zlého policajta.

Vlčka s Beránkem ovšem nečekaně doplňuje policista západního střihu se zálibou ve vybraném jídle, na míru šitých oblecích a krásných ženách. A navíc sedící za volantem naleštěného kabrioletu. Kapitán Exner. Přitom i tato „exnerovka“ spatřila světlo světa v době tuhé normalizace.

Poslechněte si i další „exnerovky“

Normalizační detektivka?

O tom, že si tyto neliterární okolnosti Václav Erben dobře uvědomoval, svědčí nikoli to, co v knize je, ale to, co tam není. Na rozdíl od starších textů zmizely vtipné či ironické glosy na konto poměrů a režimu. V tomto skvěle napsaném příběhu o vraždě proslulého naivisty na dobu a čas upozorňuje jen soudružské oslovení, které je (vyjma jediné scény) myšleno téměř vážně.

Že z textu zmizelo jemné koření, pozná však jen opravdový gurmán. Netřeba se tím trápit. Vlček, Beránek a Exner jsou stále stejně zábavní. Tři přerostlí kluci, kteří se dokážou pošťuchovat a zároveň doplňovat. Tři analytické mozky s mimořádnou schopností dedukce, před kterými má zločinec asi stejnou šanci na únik jako krásná žena před kapitánem Exnerem. Tedy nulovou.

Nerudovské figurky a romantické kulisy

Samozřejmě se na konci příběhu dovíme, kdo je vrahem talentovaného ševce. Ale o to ani tak nejde. Cesta k odhalení by čtenáře i posluchače měla hlavně bavit. A v dosažení tohoto cíle je i v tomto případě Václav Erben virtuosem.

Půvabné městečko Opolná v podhůří Orlických hor zaplnil řadou nerudovských figurek, kterým pro jejich výstup vystavěl romantickou letní scénu se zámkem z druhé poloviny 16. století a rozlehlým zámeckým parkem. Nezapomínejme ovšem, že alejí vzrostlých stromů kráčí usmívající se vrah.

Smrt talentovaného ševce byla v roce 1982 zfilmována s Jiřím Kodetem v hlavní roli.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , ele
Spustit audio

Související