Václav Hořejší: Opatření se projeví až za tři týdny. V nemocnicích bude desetkrát víc lidí

18. září 2020

Proč u nás tak rychle stoupá počet nakažených? Dalo se to čekat, říká molekulární imunolog. Nechali jsme se ukolébat.  A mohou za to i někteří mediálně známí lékaři.  

Čtěte také

Za den přibylo poprvé více než tři tisíce nakažených. Proč je jich tolik a dal se tento stav předpokládat? Nyní jsme nejhorší zemí v Evropě. Dalo se to čekat. Uvolnili jsme všechno a nechali se ukolébat,“ odpovídá molekulární imunolog Václav Hořejší. Někteří podlehli iluzi, že virus slábne. To byl nesmysl.

Za čtyři týdny bude v nemocnicích desetkrát víc lidí

Počet lidí, kteří jsou v nemocnici, je nyní nízký. To jsou pacienti, kteří se nakazili před třemi čtyřmi týdny. Za tři čtyři týdny bude hospitalizovaných zhruba desetkát více,“ říká Hořejší v pořadu Jak to vidí..

Opatření se projeví se zpožděním tří až čtyř týdnů, odhaduje Hořejší v rozhovoru se Zitou Senkovou. Některá opatření se neudělala. Třeba bary a restaurace je ideální prostředí pro šíření viru. V Německu byl provoz barů zakázán. A Němci jezdili sem do Prahy a také přispěli k současné situaci u nás.

Chybí omezení pro bary a restaurace

Mezi jarem a obdobím babího léta je podle Hořejšího velký rozdíl. Opatření jsou naprosto odlišná. Na jaře to bylo přísné. Postižené byly služby, ale průmysl nebo zemědělství fungovalo. Nyní jsou opatření mírná.

Je řešením celostátní karanténa? Je to politické rozhodnutí. Já bych snížil počet lidí na jednom místě a omezil bych stravovací a restaurační služby,“ navrhuje Hořejší na Dvojce. 

Někteří lékaři problém bagatelizovali

Od července není potřeba nosit roušky všude. Někteří odborníci roušky bagatelizovali. Nevinil bych vládu, ale lékaře, kteří ani nejsou epidemiologové, ale jsou mediálně známí. Označil bych to za selhání lékařské elity.

Čtěte také

Důvěra v ekonomickou pomoc státu

Imunolog si myslí, že současný stav má i pozitiva. Například se celosvětově omezil obchod s divokými zvířaty,“ vysvětluje imunolog. „Také je důležité, abychom měli funkční stát. Aby se lidé mohli spolehnout na to, že stát ekonomicky pomůže. Z mého pohledu to náš stát zvládal výborně do 1. července, uzavírá Václav Hořejší. 

Další témata rozhovoru: co ukázala švédská cesta o koronaviru; vývoj vakcíny; význam očkování; jak funguje kolektivní imunita. 

autoři: Václav Hořejší , Zita Senková , juk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.