Václav Hudeček

7. říjen 2009

Lucie Výborná jej označila za muže s chlapeckým úsměvem. Hostem vysílání byl ve středu dopoledne Václav Hudeček, houslový virtuos a organizátor hudebního festivalu Svátky hudby. Václav Hudeček také zmínil svůj postoj k životu a obdiv k barokním skladatelům. Ve čtvrtek 8. října bude hostem Milan Kocourek, spolupracovník Radiožurnálu ve Velké Británii.

Václav Hudeček dnes zahajuje16. ročník festivalu Svátky hudby v pražském kostele svatého Šimona a Judy. Spolu s ním vystoupí například i soubor Barocco sempre giovane, s nímž rád spolupracuje. "Koncertuji téměř každý den," popisuje svůj běžný program Václav Hudeček. A tak není divu, že mu přijde zvláštní, když má večer volno.

Rok od roku mu přibývá repertoár, což komplikuje výběr koncertních skladeb. "Neustále mi přibývá repertoár, přičemž ten starý zapomínám," přiznává. "Ale je to krásné vybírání. Hudbu barokních skladatelů by se nestihl houslista naučit za celý život," dodává Václav Hudeček a nezapomíná připomenout, že mistři barokní hudby Antonio Vivaldi, Johan Sebastian Bach nebo Georg Philipp Telemann psali skladby na "jedno použití".

"Například Händel napsal hudbu k ohňostroji, která byla určena jen jako doprovod k jediné oslavě," vypráví Václav Hudeček. "Jsou to neskutečné klenoty," neskrývá nadšení.

Během svých uměleckých let změnil způsob interpretace. "Základní věci zůstávají, ale některé jsem kdysi nedělal a dnes dělám," popisuje Václav Hudeček. "S postupujícími léty je člověk klidnější, takže hraje volněji. To svědčí především skladbám Brahmse nebo Beethovena."

Václav Hudeček se neubránil kritice televizních stanic. "Neustále nám tvrdí, že klasická hudba není sledovaná, ale když ji nikdo nepropaguje, tak ji znají jen ti, kdo se o ni opravdu zajímají," vysvětluje.

Od kritiky se však Václav Hudeček odvrací a s radostí vypráví o letních houslových kurzech v Luhačovicích, kde každoročně učí mladé i starší talenty. "Věk není kritériem. Uchazeč musí umět zahrát skladbu světového skladatele na pódiu," vysvětluje Václav Hudeček.

Poslechnete-li si audio záznam rozhovoru, dozvíte se názor Václava Hudečka na manželství nebo o očních operacích žáků jeho letních kurzů.

Záznam celého rozhovoru s Václavem Hudečkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.